Annons

Putin lovar att ryska valarna ska släppas

Späckhuggarna och vitvalarna fångades in i Ochotsk i östra Ryssland och fördes 130 mil bort till fångenskap i Nachoda. Nu ska de få återvända hem.
Späckhuggarna och vitvalarna fångades in i Ochotsk i östra Ryssland och fördes 130 mil bort till fångenskap i Nachoda. Nu ska de få återvända hem. Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Sedan förra sommaren har ett hundratal viltfångade valar hållits i fångenskap i östra Ryssland. Planen har varit att sälja dem vidare till Kina, men nu har president Putin sagt att de ska släppas fria.

Under strecket
Lisa Andersson / TT
Publicerad

Valarna, de flesta vitvalar samt ett tiotal späckhuggare, har hållits i små fållor i väntan på att säljas vidare. När bilder på valarna nådde allmänheten kom protester från flera olika håll, bland annat amerikanska kändisar, men även ryska röster har höjts mot verksamheten, rapporterar AFP.

I USA har marina temaparker tappat i popularitet sedan avslöjande filmer släppts om späckhuggarnas liv i fångenskap, i Kina har intresset i stället ökat för att visa upp dem i underhållningssyfte. Därför finns det stora pengar att tjäna på att fånga in exempelvis späckhuggare och sälja dem vidare till landet.

Annons
Annons
Annons