Annons
X
Annons
X

Putin liknar Berlusconi vid mohikan

Rysslands premiärminister Vladimir Putin pratade varmt om Silvio Berlusconi under ett möte med journalister på fredagen. – Han var en av de sista mohikanerna bland Europas ledare, sa han enligt Financial Times.

Vladimir Putin vid mötet med jounalister på fredagen.
Vladimir Putin vid mötet med jounalister på fredagen. Foto: MAXIM SHIPENKOV/AP

Under några timmars samtal med journalister, akademiker och utrikespolitiska experter pratade Vladimir Putin inte särskilt mycket om planerna för reformer i hemlandet, där han tycker att det ryska systemet kan användas för att gradvis bygga ett nytt politiskt system i konsensus mellan ”den så kallade styrande eliten och folket”.

– Självklart är vårt system inte idealiskt. Men jag vet inte om det finns några idealiska politiska system, sa Vladimir Putin enligt The Telegraph.

Desto mer verkade samtalet ha handlat om Libyeninsatsen, Eurokrisen och Silvio Berlusconi.

Annons
X

Han varnade för att Italien måste räddas.

– Om Italien sjunker innebär det en katastrof, sa Putin enligt Wall Street Journal.

Vladimir Putin hyllade Berlusconi och ansåg att han varit bra för stabiliteten i Italien, i och med att det innebar slutet för de ständiga regeringsskiften som präglat landet under efterkrigstiden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det jag gillar bäst med honom är att han är en öppen person.

  Vladimir Putin ifrågasatte vem som kunde fylla Berlusconis skor, och påstod att det var en brist på talangfylla ledare generellt i världen.

  – Ta USA, där det ska bli val snart. Men republikanerna vinner, eller de kan vinna, men har ingen ledare! Var är de? Hela det amerikanska systemet behöver förändras, sa han enligt The Telegraph.

  Han uppmanade Europeiska centralbanken att kliva in för att förhindra skuldkrisen inom eurozonen.

  Han kritiserade också Libyeninsatsen och sa att Nato utnyttjat FN-resolutionen – som var tänkt att skydda civila – till att stödja en sida i en intern konflikt.

  – Folk säger att en tyrann förstördes. Men jag tycker att det sköttes på ett fruktansvärt sätt. (...) Vad som gjordes i Libyen var en tragedi när det gäller internationella relationer, sa Putin enligt Financial Times och varnade västvärlden för att försöka med något liknande i Syrien.

  Annons
  Annons
  X

  Vladimir Putin vid mötet med jounalister på fredagen.

  Foto: MAXIM SHIPENKOV/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X