Annons

Arkadij Waxberg:Putin har redan inlett valkampanjen

Har Medvedev tillräckligt starka nypor för att utmana Putin, som signalerat en vilja att överta tronen i Kreml 2012? Den närmaste tiden kommer att visa om Medvedev finner sig i att vara Putins lydiga springpojke.

Under strecket
Publicerad

Sommaruppehållet är en politisk dödsäsong och har så varit sedan urminnes tider. Men Ryssland är ett undantag. Sovjetryssland fick uppleva en omtumlande sensommar med tragiskt efterspel – Molotov–Ribbentrop-pakten i augusti för nu jämnt 70 år sedan. Den symboliska inledningen till Den stora terrorn, processen mot Zinovjev och Kamenev, inträffade likaledes i augusti 1936. Under samma månad utspelade sig också den historiska, men dessbättre misslyckade kuppen 1991, och det skändliga rysk-georgiska kriget 2008. Är det en tillfällighet eller ett mönster? Därom kan man tvista länge. Men hur mystisk och vag verkligheten än kan te sig tvingas vi ständigt bevittna händelser som kan ha avgörande betydelse inte bara för Ryssland utan för hela världen.

Utan synbar anledning har plötsligt en alldeles speciell fråga hamnat på den politiska dagordningen, nämligen huruvida Vladimir Putin skall överta tronen i Kreml år 2012 eller om Dmitrij Medvedev kommer att fortsätta att regera fram till 2018. Putins avsiktligt förberedda uttalande inför det traditionella mötet med världspressen i Valdaj var entydigt med avseende på hans beredskap att återta presidentposten om två och ett halvt år. Medvedevs nästan omedelbart följande uttalande just i Valdaj och tal till folket via internet, visade med all tydlighet att den sittande presidenten har exakt samma planer. Inget annat alternativ (liksom naturligtvis inte heller en tredje konkurrent om makten) kunde de båda statsmännen föreställa sig. Och på sitt sätt har de naturligtvis rätt, hur absurt det än kan te sig för den helt oinsatte.

Annons
Annons
Annons