Annons
X
Annons
X

Putin beordrar ryska trupper att lämna Syrien

President Vladimir Putin har beordrat ”merparten” av de ryska trupperna att lämna Syrien eftersom målen nu är nu uppnådda. Ryskt stridsflyg ska stanna kvar i landet för att övervaka vapenvilan. På så sätt kan fredsprocessen skyndas på, säger Putin enligt nyhetsbyrån Tass.

Kriget i Syrien
Vladimir Putin. Till höger en av Rysslands flygbaser i Syrien.

Vladimir Putin. Till höger en av Rysslands flygbaser i Syrien. Foto: AP

Vid ett möte i Kreml sade president Putin att tillbakadragandet bör inledas redan under tisdagen. Putin motiverar beslutet med att ”målen har uppnåtts”, rapporterar BBC.

Presidenten beordrade under måndagen försvarsministern att påbörja tillbakadragandet.

– Målet som sattes upp av vårt försvarsministerium och armén har i stort slutförts och därför beordrar jag försvarsministern att från och med i morgon påbörja tillbakadragandet av huvuddelen av våra militära förband från Syrien, sade Putin till försvarsministern Sergej Shoigu i ett framträdande, rapporterar AFP.

Annons
X

Putin har via telefon informerat Syriens president Bashar al-Assad om beslutet. De två ledarna har kommit överens om att behålla ryska flygstridskrafter i landet för att övervaka vapenvilan, enligt TT.

Den ryske ledaren har inte satt något slutdatum för tillbakadragandet.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass säger Putin att han hoppas att fredsprocessen kan skyndas på genom tillbakadragandet.

– Jag hoppas att dagens beslut blir en positiv signal för alla stridande parter, säger han enligt Tass.

I augusti började Ryssland skicka stridsplan, pansarvagnar, artilleri och trupper till en flygbas nära Latakia i Syrien. De första ryska bombningarna ägde rum den 30 september.

Beskedet om ett tillbakadragande kommer samtidigt som nya fredsförhandlingar om inbördeskriget inleds i Geneve. Sedan slutet av februari råder eldupphör i stora delar av Syrien. Jihadistgrupper som IS omfattas dock inte av eldupphöret.

– Det effektiva arbete som utförts av vår militär skapade förhållandena som gjorde att fredsprocessen kunde inledas, sade Putin under måndagens pressträff enligt Reuters.

Inbördeskriget i Syrien bröt ut för knappt fem år sedan. Konflikten har lett till 250 000 dödsoffer och miljontals flyktingar.

Foto: Alexei Nikolsky / AP

Annons

Vladimir Putin. Till höger en av Rysslands flygbaser i Syrien.

Foto: AP Bild 1 av 2
Foto: Alexei Nikolsky / AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X