Annons
X
Annons
X

Putin åter president i Ryssland

MOSKVA Strax före klockan 23 lokal moskvatid steg Vladimir Putin ut på scenen på Manegeplatsen nära Kreml och tog emot folkets jubel. För tredje gången är han vald till Rysslands president, mandatperioden den här gången är sex år.

Putin-supportrar firade på Moskvas gator efter beskedet.

Putin-supportrar firade på Moskvas gator efter beskedet. Foto: DENIS SINYAKOV/REUTERS

– Det här var inte bara ett val av president, det här var också ett val och en seger för ett självständigt och fritt Ryssland. Vi har visat att vi står emot provokationer. Jag lovade er seger och vi vann, skrek Putin i ett mycket emotionellt tal där vi till och med spårade tårar i den nygamle presidentens ögon.

Det märkliga med Putins retorik den här kvällen, liksom under de senaste veckorna, är att han lät som om hans motståndare var Napoleons arméer eller kalla krigets USA och inte de 100 000-tals välutbildade ryssar som vill leva i ett land med respekt för lag och ordning.

De första officiella siffrorna visade på överraskande höga siffror för Putin, över 63 procent. Kommunistledaren Gennadij Ziuganov var som väntat tvåa på förväntade omkring 17 procent medan Vladimir Zjirinovski och Michail Prochorov tampades runt sju procent.

Annons
X

Det stod snabbt klart att Putin med oväntat stor marginal fått över 50 procent och därmed behövs ingen andra valomgång. Det senaste veckornas retorik från Putin, som handlat om stabilitet och risken för att Ryssland ska hamna i den politiska turbulens som rådde på 1990-talet, har säkert gett resultat.

Men vallokalerna hade inte ens hunnit stänga innan det kom grova anklagelser om fusk. På välrenommerade valobservatörsorganisationen Golos kontor talade dess ordförande Lilia Sjibanova att allt tydde på fusk i stor skala.

– Teknologin är lite annorlunda och mer förfinad, men våra rapporter talar om lika stor omfattning som i tidigare val, sade Lilia Sjibanova till SvD och redan igår kväll var över 3 000 överträdelser inrapporterade och i 13 procent av vallokalerna hade valobservatörer hindrats komma in.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Presidentkandidat Prochorov ville också vänta med att gratulera Putin till valsegern:

  – Jag vill avvakta fler rapporter från valobservatörerna. Mina egna fick inte komma in i många vallokaler och det är inget gott tecken. Jag vill känna att det varit ett ärligt val innan jag gratulerar, sade Prochorov i tv-kanalen ORT.

  I centrala Moskva gjorde SvD sällskap med en inte särskilt entusiastisk Irina Smirnova, 54 år, till vallokal 166.

  – Det känns konstigt att gå till ett val när jag inte har några seriösa alternativ att välja emellan. Självklart lägger jag inte min röst för Putin, men vem av de andra fyra spelar ju egentligen inte någon roll. Nu blev det Prochorov, han kan i alla fall inge ett visst litet hopp, säger Irina Smirnova efter att ha lagt sin röstsedel i urnan.

  På valsedeln fanns förutom Putin också kommunistledaren Ziuganov, ultranationalisten Zjirinovskij, Mironov och dollarmiljardären Prochorov, som bara för ett knappt år sedan steg in i politiken.

  Det är ungefär som om en inbiten svensk socialdemokrat skulle rösta för en ny statsminister och det på valsedeln bara fanns fem namn: Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Carl Bildt, Bo Lundgren och Anders Björck. Entusiasmen skulle kanske inte vara så stor...

  Den opposition som demonstrerat vid tre tillfällen efter de riggade parlamentsvalet 4 december i fjol hade inget alternativ på valsedeln. En av den ryska oppositionens svaghet är att den inte har något ledarnamn, ingen profil att samlas kring. Något som dels beror på alltför självupptagna egoistiska politiker, men också på att Kreml arbetat mycket effektivt för att plocka bort alla namn som sett ut att kunna växa upp till ett allvarligt politiskt hot.

  Alexander Visjnakov, 55 år och arbetande på restaurang, behövde dock inget alternativ till Putin, det fanns ingen tvekan när han steg in i vallokal 166.

  – Putin förstås.Jag har inte röstat på 30 år, men nu kände jag att han behövde mitt stöd, säger Alexander Visjnakov och motiverar sitt val med ordet stabilitet.

  – Personligen har jag fått det bättre de senaste fyra, fem åren. Men framför allt vill jag undvika ny oreda. Det vore inte bra varken för mig eller någon annan i det här landet om vi fick en ny revolution. Därför blir det Putin både för mig och mina vänner, då betyder fortsatt stabilitet, säger Alexander Visjnakov.

  Annons
  Annons
  X

  Putin-supportrar firade på Moskvas gator efter beskedet.

  Foto: DENIS SINYAKOV/REUTERS Bild 1 av 2
  Foto: IVAN SEKRETAREV/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X