Annons

”Putin är inget geni som styr över jordgloben”

”Ryssar är besatta av det förflutna. Däremot tror de inte att de kan påverka framtiden över huvud taget”, säger journalisten Michail Zygar. Med sin nya bok om upptakten till den ryska revolutionen vill Zygar visa sina landsmän att även om segrarna skriver historien, så är alla individer med och skapar den när den äger rum.
”Ryssar är besatta av det förflutna. Däremot tror de inte att de kan påverka framtiden över huvud taget”, säger journalisten Michail Zygar. Med sin nya bok om upptakten till den ryska revolutionen vill Zygar visa sina landsmän att även om segrarna skriver historien, så är alla individer med och skapar den när den äger rum. Foto: Staffan Löwstedt

Journalisten Michail Zygar vill visa ryssar att historien inte rör sig framåt med någon lagbundenhet, utan att alla kan påverka och är med och skapar historia. För att nå en ung läsekrets experimenterar han med nya grepp – som att göra sociala medier till en litterär genre.

Under strecket
Publicerad

Att ryske presidenten manipulerar världen är en överdrift enligt Michail Zygar.

Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Är medlemmarna i regeringen förrädare eller är de helt enkelt dumma i huvudet? Den laddade frågan ställer den ryske liberalen Pavel Miljukov i ett tal i den ryska duman den 1 november 1916. Miljukov, som i sitt anförande räknar upp mängder av misstag som gjorts, misstänker att det finns ett ”tyskvänligt sällskap” som förråder nationen i det pågående världskriget.

I dag, drygt 100 år senare, besvaras Miljukovs fråga av den ryske journalisten och författaren Michail Zygar: Nej, det fanns inga förrädare eller tyska spioner i den ryska regeringen. Deras missbedömningar berodde helt enkelt på inkompetens och enfald.

Annons
Annons
Annons