Punktstrejker lamslår landet

Under strecket
Publicerad
Annons

BONN Stora delar av Tyskland stod i går stilla när 10 000-tals offentliganställda lamslog allt från kommunala dagis till flygtrafiken vid Europas största flygplats Frankfurt.
I Frankfurt inställdes i går 164 flyg med sammanlagt 17 000 drabbade passagerare. I München stoppades 365 flyg med cirka 10 000 passagerare medan Düsseldorf och Köln kom lindrigare undan.
I kollektivtrafiken rådde på morgonen kaos i stora delar av landet. Bussar, spårvagnar och tunnelbanor körde inte igång förrän flera timmar efter den vanliga rusningstrafiken.

Sammantaget deltog i går 110 000 medlemmar i fackförbundet Verdi som organiserar offentliganställda och privatanställda tjänstemän och som är världens största fackförbund.
Verdichefen Frank Bsirske skärpte i går tonen och varnade för en fullfjädrad arbetskonflikt om inte arbetsgivarna äntligen lägger fram ett bud i förhandlingar som fortsätter i dag.
Verdi kräver löneförbättringar på minst tre procent. Arbetsgivarna vill dock ha ett lönestopp på ett år för att bidraga till
att det tyska budgetunderskottet sänks.
Inrikesminister Otto Schily varnade i går för att ett 3-procentigt lönelyft skulle kosta sex miljarder euro, motsvarande cirka 0,3 procent av Tysklands bruttonationalprodukt.
Flygbolaget Lufthansa som i går fick inställa 250 flyg gick till skarp attack mot facket. Koncernchef Jürgen Weber sade att Lufthansa förlorat flera miljoner euro och betecknade som det som orättvist att tredje part drabbades så hårt av konflikten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons