Punkterad modernism

Tom McCarthys roman C var stor favorit till att ta hem årets Bookerpris, som delades ut i tisdags. Han fick det inte men romanen bör man läsa ändå, menar Stefan Eklund – den är ett sällsynt lyckat möte mellan konst och litteratur.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tom McCarthys roman C är en glimrande fantasi om en man som tar sig fram i en tid då modernismen föddes. Mannen heter Serge Carrefax och är full av tillförsikt inför teknikens möjligheter vare sig han riskerar livet som radiotelegrafist på brittiska stridsplan under första världskriget, rör sig i spiritualistiska kretsar i London eller deltar i arkeologiska utgrävningar i Egypten – det sistnämnda samtidigt som han är med och skapar ett framtida världsomspännande nätverk, Empire wireless chain.

Som ni förstår hinner McCarthy med väldigt mycket på 310 sidor och han gör det elegant. Här finns en mängd tolkningstrådar att nysta i – de italienska futuristernas manifest från 1909 spelar en viktig roll, postmoderna litteraturteoretiker som Derrida och Barthes lurar i bakgrunden, liksom JG Ballards omdiskuterade 70-talsroman Crash.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons