Annons

Punktera Sahlins bubbla

Moderaterna antar Mona Sahlins debattutmaning. Det betyder att de rödgröna inte längre kan leva på missnöje.

Publicerad

ona Sahlin utmanar Fredrik Reinfeldt och Moderaterna på en serie debatter i januari. ”Nu är det dags för Moderaterna att komma ut på banan på allvar”, säger hon självsäkert i en videosnutt som lades ut på YouTube igår förmiddags. Sahlin vill ha, säger hon, debatter som pekar ut ”två tydliga alternativ: en rödgrön regering med socialdemokratin som ledare eller fortsatt fyra år med Reinfeldt”.

Det dröjde bara timmar innan Moderaternas partikansli accepterade utmaningen. Allt annat hade varit dumt.

I samtliga förtroendemätningar som publicerats det senaste året sätter väljarna Fredrik Reinfeldt skyhögt över Mona Sahlin. Siffrorna varierar på marginalen, men i stort visar varje mätning att mellan 20 och 25 procent av väljarna föredrar Sahlin, medan drygt 60 procent anser att Reinfeldt är mest lämpad att leda landet. Förtroendet för Sahlin är så lågt att en majoritet av de rödgröna väljarna faktiskt hellre ser Miljöpartiets Maria Wetterstrand som statsministerkandidat, som Novus Opinions mätning för TV4 visade i början av december.

Annons

Väljarnas förtroende för Reinfeldt delas också av professionella bedömare. I förra veckan röstade 27 Brysselkorrespondenter fram Reinfeldt som Europas bäste regeringschef i den franska tidningen
La Tribune.

Det kan tyckas övermodigt att utmana i det läget. Men Sahlins debattvilja härrör troligen från de partisympatiundersökningar som visar en klar ledning för det rödgröna blocket.

Men partisympatier och förtroende är inte samma sak. I Socialdemokraternas fall utgör de i det närmaste motsatspar. Under Sahlin har Socialdemokraterna stått som starkast när hon har hållit sig borta från arenan. De allra högsta siffrorna fick Socialdemokraterna intressant nog under den mellanperiod då Göran Persson deklarerat sin avgång och Sahlin ännu inte tillträtt. Skulle partiet rentav kunna få egen majoritet om man gick till val helt utan partiledare?

Men man behöver inte vara opinionsanalytiker för att se fram emot debatterna. I partiledarduellerna kommer Sahlin att bli tvungen att redovisa den egna politiken. Det är här det finns en verklig chans att spräcka Sahlins bubbla.

Sahlin har hittills kunnat leva högt på missnöje. I duellerna kan det dock bara gå på två sätt.

I en rad frågor är de rödgröna inte överens.
Ännu. Den aktuella sjukförsäkringsfrågan är ett bra exempel. Då får Reinfeldt utgå från att S-skuggbudgeten gäller. Beträffande de flesta som påverkas, de som har tidsbegränsad förtidspension, är S-politiken densamma som regeringens. Sahlin kommer att avslöjas som opportunist om hon vidhåller sin vildsinta kritik.

Men på flera punkter är de rödgröna överens. De vill avskaffa Rot-avdragen och avdragen för hushållsnära tjänster, de säger nej till förnyelse av kärnkraften, de vill skattemässigt bestraffa arbete och bidragsmässigt belöna frånvaro. De kommer med all sannolikhet att vilja tvångskvotera föräldraledigheten. Det är ordväxlingar Reinfeldt inte kan förlora, om han bara står rakryggat för den egna politiken.

I januari kan Sahlin inte mörka längre. Då spräcks bubblan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons