Annons
X
Annons
X

Pulvriserat

RESTPRODUKT. Få trender inom makeup har slagit så stort som mineralbaserat smink. Idag har varje varumärke med självaktning en mineralserie. Men vad är det egentligen – och hur funkar det bäst?

(uppdaterad)

På 1970-talet fanns en längtan efter något som var rent och som samtidigt kunde vara nyttigt för huden, något som inte täppte till eller irriterade. Man fann mineralsmink – som är betydligt äldre än så. Troligen bättrade vi på vårt utseende med naturliga mineraler redan på istiden. Tidigare i år hittade forskare en gruva i Chile som tros vara över 12000 år gammal, där man bröt järnoxid för pigmentens skull. Pigmenten användes för att dekorera föremål men även till kroppsmålning. Kleopatra gjorde sen kolet känt som en hållbar eyeliner.

På 70-talet började man tillverka mineralbaserad makeup i större skala i USA och läraren Diane Ranger skapade 1976 varumärket Bare escentuals, som än idag är ett av det största inom mineralbranschen. Men vad är egentligen mineralsmink?

–I princip är det partiklar från jorden, från berg och sten i naturen. Dessa mineraler är restprodukter från industriell brytning, som renas och sedan mals ned. Det är naturvänligt och ekonomiskt, och när makeupen tvättas av går partiklarna tillbaka till jorden, förklarar Marie Lodén, apotekare och docent i experimentell dermatologi.

Annons
X

Hon har varit med och utvecklat ett nytt svenskt märke för mineralsmink, Idun, som säljs på Apoteket.

–Jag är konsult inom skönhetsbranschen och i detta fallet har jag agerat som kemist och varit med och tagit fram produkterna, förklarar hon.

Företaget bakom Idun, Letsfaceit, ville ha så rent innehåll som möjligt i mineralsminket. Råvarorna kommer från leverantörer i Europa och sminket innehåller enbart rena mineraler. Varken konserveringsmedel, parfymer eller andra ämnen är tillsatta. Men olika företag väljer att tolka begreppet mineralsmink på olika sätt, menar hon.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Idag kallar många företag sitt smink för mineralsmink, men tittar man i ingredienslistan kan de innehålla till exempel talk, växtextrakt, mineraloljor och konserveringsmedel, säger Marie Lodén.

  Samma ambition hade den ekologiska hudvårdsterapeuten Lena Engnell i Hudiksvall när hon letade efter naturligt smink till sin skönhetssalong. Hon hittade en grossist i USA som erbjöd mineralsmink med de fyra nyckelingredienserna mica, titandioxid, zinkoxid och järnoxid.

  –Jag hade letat efter ett rent alternativ till konventionell makeup, men natursmink var verkligen töntigt, tyckte jag. Mineralsmink hade jag testat för länge sen och då fick jag hemsk klåda i ansiktet, men det här fungerade, säger hon.

  Mineralerna blandas i USA. Lena Engnell paketerar dem sedan i Sverige och säljer under namnet c/o Naturkosmetik. Det är stora kemijättar som Rockwood, Merck och ST Chemical som är återförsäljare av mineralerna.

  –Det är ju en djungel utan dess like, men det verkar som att dessa tre är de stora leverantörerna när det gäller kosmetikatillverkning.

  Lena Engnell håller sig till sina fyra ingredienser, dels för att hålla produkten så ren som möjligt för huden, dels för att slippa konserveringsmedel. Själv lider hon av rosacea, en hudåkomma som gör huden irriterad och rödflammig.

  –Man kan ju blanda i växtoljor och annat men då kan sminket härskna. Det är också populärt att blanda i vitaminer och antioxidanter, men ju fler saker du blandar i, desto större är risken för allergier. Sedan jag först började använda rena växtoljor i min hudvårdsrutin och därefter mineralsmink har jag blivit mycket bättre.

  Mineralsminket fungerar även kosmetiskt.

  –Hade det inte blivit ett snyggt resultat på huden hade ju ingen velat ha produkterna, konstaterar Lisa Aspgren, makeupartist som distribuerar det amerikanska mineralmärket Bellapierre.

  Hon har arbetat som frilansande makeupartist i fem år och sedan hon började använda mineralsmink vid fotograferingar för tre år sedan, har hon inte gått tillbaka till traditionell makeup.

  –Jag jobbade med modeller som ofta hade problem med huden och jag letade efter något rent som kunde tillföra huden något, snarare än att förstöra den. Nu vill jag inte vara utan mineralerna. Möjligheterna är så stora när man sminkar, och det finns så många fina färger att arbeta med, säger Lisa.

  Lisa Aspgren menar att man ska vara noga när man väljer mineralsmink, eftersom kvaliteten varierar. Men generellt är mineralsminket lätt för gemene man att använda – man behöver bara en bra borste.

  –Det kan vara lite knepigt i början, men har man väl lärt sig tekniken går det snabbt. Det vanligaste nybörjarfelet är att använda för mycket puder. Det räcker med väldigt lite, säger hon.

  Produktutvecklingen inom mineralmakeup går framåt. Idag kan man få alla produkter man normalt använder, som ögonskuggor, concealer och läppstift, i mineralform. Vissa mineraler är matta, några skimrar och andra glittrar. Bland ögonskuggorna tillsätts till exempel mer färgrika mineraler som ultramarine – några naturliga och andra syntetiska.

  Och den som vill skapa själv kan köpa de enskilda ingredienserna och blanda eget mineralsmink. Det blir billigare, man har kontroll över ingredienserna – och man kan finjustera nyanserna efter egen hud och smak.

  Ultimate Kabuki,

  7 cm hög, 159 kr, Tikei

  Borste för foundation. Mjuk med täta syntetiska strån som lätt tar upp mineralerna. Behaglig att använda och passar bra för känslig hud. Handtaget är utformat så att det är lätt att arbeta med borsten. Modellen Ultimate Powder har ett längre skaft. Inte lika tät i borsten som kabukin, vilket ger ett mindre täckande resultat.

  www.tikei.se

  Mineral Blush,

  i nyansen Pink Pinch, 330 kr/3 gram, Inika

  Mineralbaserat rouge som är helt fritt från tillsatser och innehåller enbart rena mineraler. Lätt att använda; man skakar bara på burken och sen ”duttar” man ut rouget på kinder/kindben med hjälp av puffen i locket. Fin färg som ger naturligt fräscha kinder. Bra hållbarhet.

  www.sundloef.se

  Mineral Powder Foundation,

  i nyansen Barely Buff, 250 kr/10 g, Lily Lolo.

  Superlätt puder som blir ett med huden. Ger en naturlig fräsch finish med medeltäckning om man borstar lätt. Matt – skimrar alltså inte – och innehåller enbart rena mineraler och inga andra tillsatser. Hållbarheten är bra och den klarar både tårar och svett. Bra nyans för den ljusa skandinaviska hyn.

  www.eleven.se

  Pure Mineral Concealer,

  i nyansen Vanish, 119 kr/4 g, BM Beauty

  Lätt att använda; man borstar bara pigmenten med en concealerborste där man vill dölja fläckar. Täcker mörka ringar under ögat och även röda partier vid till exempel näsvingarna. Funkar också bra som en primer, alltså bas, för ögonlocket innan man borstar på ögonskugga. Bra hållbarhet.

  www.eleven.se

  Ögonskugga,

  49–89 kr/1 gram (styckepris), Mine Minerals

  Ögonskuggorna är lösa pigment som borstas på ögonlocket. De innehåller olika mycket skimrande pigment, vissa är helt matta. Skuggorna är lätta att jobba med och man kan enkelt arbeta in dem för mer eller mindre effekt. Bra hållbarhet.

  www.mineminerals.se

  Hanna Sjöström

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X