Annons
X
Annons
X

Puerto Rico vädjar om konkurs

Den självstyrande amerikanska ön Puerto Rico kan inte längre betala sina skulder på omkring 70 miljarder dollar och ber kongressen om hjälp med en rekonstruktion.

Av TT
Puerto Ricos guvernör Alejandro Garcia Padilla.

Puerto Ricos guvernör Alejandro Garcia Padilla. Foto: Sait Serkan Gurbuz/TT

– Vi har slut på pengar. Så enkelt är det. Vi har inget att betala med, säger guvernör Alejandro García Padilla till CNBC för att förklara varför den karibiska ön förra veckan missat amorteringar på 37 miljoner dollar.

García Padilla beskyller "finansgamar" för att förhindra en rekonstruktion av samväldets skulder och ber kongressen lagstifta så att Puerto Rico, som säger sig ha skurit ned de offentliga utgifterna med en femtedel, kan begära sig i konkurs.

Enligt en undersökande artikel i The New York Times ligger en "klass ultrarika amerikaner" bakom värdepappersfonder som tjänar 20-procentiga räntor på sina prioriterade lån till Puerto Rico och använder sitt inflytande i Washington till att förhindra nedskrivningar.

Annons
X

Stephen Spencer, som företräder långivarna, säger till tidningen att om ön tillåts missa avbetalningar undermineras värdepappersmarknadens integritet.

40 procent av Puerto Ricos invånare lever under fattigdomsgränsen.

Annons
Annons
X

Puerto Ricos guvernör Alejandro Garcia Padilla.

Foto: Sait Serkan Gurbuz/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X