Annons
X
Annons
X

Pudel efter smaklös terrorliknelse

Danmarks integrations- och utvecklingsminister Sören Pind (Venstre) ber om ursäkt sedan han liknat terrorangreppet i Norge med danska aktivisters civila olydnad. Kommentaren, som lagts ut på Facebook, har väckt ilska både i de egna leden och i oppositionen.

Av NTB, TT
(uppdaterad)

Danmarks integrationsminister Sören Pind (V) ber nu om ursäkt för sina kommentarer på Facebook, där terrordåden i Norge jämställs med olika exempel på civil olydnad i Danmark, och säger sig ha blivit ”missförstådd”, enligt nyhetssajten jp.dk.

Han skrev att extremismen ökar och att fler och fler tar sin rätt. Han syftar på protesterna kring rivningen av ungdomens hus på Nörrebro, en kyrkoockupation i protest mot utvisning av asylsökande och miljöprotester mot en omstridd testanläggning för vindmöllor i Österild.

”Det är 70-talet igen. De närmaste åren handlar det om demokratin och rättsstatens grundvalar. Nog är nog. Antingen är man med eller också är man emot”, skrev han.

Annons
X

Pinds konservative regeringspartner förstår inte likheterna.

– Det var ju inte högerextremister som protesterade i Österlid. Det var något helt annat. Det var en politisk protest, sade de konservativas talesperson Carina Christensen.

– Det vi har sett i Norge är ju extremt. Det är politiskt hat. Demokrati betyder bland annat rätten att demonstrera och protestera, sade hon.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tolkningen av uttalandet kallar Sören Pind ”direkt nonsens”.

  – Jag använder det bara som ett exempel på folk som tar sig rättigheter. Men självklart är det en enorm skillnad på de två fenomenen. Och därför är jag enormt ledsen att någon tyckt att jag har gjort den liknelsen, säger Pind till jp.dk.

  Den konservative programledaren och profilen i den amerikanska Tea Party-rörelsen, Glenn Beck, går ett steg längre än Sören Pind.

  Han liknar ungdomarna som dödades på Utöya med Hitlerjugend.

  – Det var skottlossning på ett politiskt läger, som påminner lite om Hitlerjugend. Jag menar, vem är det som anordnar läger för ungdomar som handlar om politik? Det är alarmerande, sade Beck i sin radioshow.

  – Bara en fascist kan säga något sådant. Mannen är ett svin, säger norske valforskaren Frank Aarebrot.

  New York TT-NTB

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X