Annons
X
Annons
X

Publikras i allsvenskan

Publiksnittet har inte varit sämre sedan 2000. På ett år har allsvenskan tappat var femte åskådare. En av orsakerna: derbyvåldet i Stockholm.
–Det är klart att det påverkar. Om det är en eller 10000 är det ingen som vet. Men marginalåskådarna är viktiga, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Sedan början av 1990-talet har fotbollsallsvenskan med några få och små tillbakagångar stadigt lockat mer folk till arenorna – ända till förra årets toppsiffra: 10258 åskådare i snitt per match var den bästa noteringen på 42 år.

I år har det vänt nedåt, och det kraftigt. Efter 22 av 30 omgångar var snittet 8298 åskådare, 20 procent lägre än vid motsvarande tidpunkt förra året.

Trots att serien utökats från 14 till 16 lag och att varje omgång därmed omfattar åtta istället för sju matcher har nära 150000 färre sett allsvensk fotboll 2008.

Annons
X

Publikfrågan är en av punkterna på nästa styrelsemöte i Svenska fotbollförbundet

–Vi vill ta till oss erfarenheter från klubbar i andra länder och se hur de arbetar med de här frågorna, säger Lars-Åke Lagrell.

Är siffrorna oroande?

–Både ja och nej. Vi är alltid vaksamma på utvecklingen. Men vi har haft en uppgång i 15 år och var och en förstår att det någon gång blir ett hack i kurvan.

Förbundsordföranden tror inte att raset är ett trendbrott. Han radar upp orsaker som är specifika för 2008:

• EM i Schweiz/Österrike.

–Det störde en hel del. Spelprogrammet blev väldigt komprimerat under våren. Även uppehållet spelar in.

• OS i Peking.

–Samma människor är intresserade av all idrott. Om de tittar på allt från OS så drabbas livefotbollen.

• Stockholmslagens sportsliga misslyckande.

• AIK- och Hammarbysupportrarnas bojkott av lagens bortamatcher.

–Jag har inga synpunkter på aktionen i sig men det försvinner en och annan åskådare.

• Nya Ullevi.

–Det är en ogästvänlig arena i största allmänhet och det blir inte bättre av att monstertruckar kör sönder gräset.

En annan bidragande faktor är läktarskandalerna i Stockholm men Lagrell tror inte heller att våldet påverkar publiksiffrorna på sikt.

–När det inträffar är det alltid någon som talar om katastrof för fotbollen. Det är det inte. Folk glömmer snabbt, säger han

Lagrell välkomnar AIK:s initiativ att lägga avsparken i matchen mot Göteborg klockan 12.30.

–Jag tror att AIK har rätt i att alkoholintaget minskar. Det är positivt och kan locka publik som annars tvekar att gå på fotboll.Redan nästa år tror Lagrell att utvecklingen vänder. Han pekar på de nya arenorna i Göteborg och Malmö samt på att det inte blir några störningar i spelprogrammet.

–Och även om det i år har varit sämre än tidigare får vi inte glömma att det fortfarande är dubbelt så bra som i början av 1990-talet, säger han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X