Annons

Asap Rocky Snärtig ASAP Rocky får jublet att gå i taket

ASAP Rocky på Globen. I kläder som den modemedvetne rapparen designade som förslag till Kronobergshäktet.
ASAP Rocky på Globen. I kläder som den modemedvetne rapparen designade som förslag till Kronobergshäktet. Foto: Jessica Gow/TT

I gröna myskläder står nu ASAP Rocky på Globens scen och påminner om tiden i svenskt häkte. Musiken är snabb och snärtig, bombastisk och forcerad.

Under strecket
Publicerad

ASAP Rocky står ovanpå en stålbur som påminner om rastgården på ett fängelse.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

I boken ”Ready steady go! – the smashing rise and giddy fall of Swinging London” beskriver författaren Shawn Levy den gråmulna dagen 1969 då The Beatles gjorde en överraskningsspelning på ett hustak i London och kom att avrunda hela decenniet. Swinging Londons it-boy Terence Stamp står i ett gatuhörn och väntar på en taxi till flygplatsen och det sista han senare kommer att minnas av 60-talets London är att John Lennon står på ett hustak vid Savile Row och sträcker sig till himlen i en bön: ”Don’t let me down.”

50 år senare är musikbranschen så bred att en artist knappast summerar ett decennium med lika sylvass precision som The Beatles, men ASAP Rocky är faktiskt en fullvärdig kandidat att avrunda 10-talet. Hans karriär tog skruv precis i början av decenniet, då han befriad från nostalgi och ett konservativt hiphop-tänk, omdefinierade New Yorks hiphop-scen och blåste nytt liv i den genom att mixa Harlem med Houston. Med smala jeans och genreöverskridande beats var han en frisk fläkt i en stad som fortfarande sökte efter sin nästa Notorious B.I.G. eller Jay-Z.

Annons
Annons
Annons