Annons

Igor Levit spelar Beethovens pianosonaterPubliken extatisk när Levit spelar Beethoven

Igor Levit.
Igor Levit. Foto: Jan-Olav Wedin

På Konserthuset har Igor Levit inlett sin serie med Beethovens alla 32 pianosonater. Det är en kulturell händelse av stora mått, alls inte bara för dem med Beethovenbyst därhemma.

Under strecket
Publicerad

Pianisten Igor Levit var en av de musiker som 2018 lämnade tillbaka sitt Echo-pris – den tyska musikbranschens Grammis – i protest mot att två gangsterrappare med antisemitiska formuleringar i sina texter vunnit i hiphop-klassen. Skandalen blev till sist så brisant att Echo lades ner. Precis som Daniel Barenboim och Alfred Brendel tillhör Levit gruppen pianister med en klart intellektuell profil. Han har inte likt de två B:na hunnit skriva böcker ännu, men hans Twitter-konto fylls ständigt på (med dödshot som en av konsekvenserna för hans bitande kritik av den grasserande högerextremismen). Och precis som Barenboim och Brendel har han gjort Beethoven till sin.

Att Konserthuset lyckats pricka in Levit för en komplett sonatcykel Beethovenåret 2020 är en bedrift. I höstas kom en box med alla de 32 sonaterna som fått starkt gehör. Stockholm har definitivt mycket att se fram emot under kommande vecka – och i oktober då Levit återkommer i en andra omgång.

Annons
Annons
Annons