Annons

Bo Löfvendahl:Publiken och Putin älskar årets Polarpristagare

Anna Netrebko får Polarpriset 2020.
Anna Netrebko får Polarpriset 2020. Foto: Sergei Fadeichev/TT

Anna Netrebko är en av dagens största operasångare och på så sätt är hon onekligen en värdig Polarpristagare. Mer diskussion kan det möjligen bli om hennes politiska ställningstaganden. Hon har fått kritik för sin syn på Krim och #metoo.

Under strecket
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin tilldelade Anna Netrebko hedersbetygelsen Ryska folkets artist 2008.

Foto: Dmitry Lovetsky/TTBild 1 av 1

Anna Netrebko vinner Polarprisets klassiska idrottsgren – ett gediget val, om än inte särskilt spännande. Det enda område där Anna Netrebko har varit kontroversiell är det politiska. Sedan många år är hon visserligen österrikisk medborgare, vilket underlättade hennes internationella karriär, men hon räknas ändå till den ryska artisteliten och hör till den krets av artister som är särskilt omhuldad av president Putin. Tillsammans med Valerij Gergijev, som hon redan från början av sin karriär varit starkt knuten till.

Mest uppseendeväckande på det området har varit hennes tydliga ställningstagande för den ryska aggressionen mot Ukraina och Krim. Häromåret ifrågasatte hon också #metoo-kampanjen, vilket vållade en del protester, även om hon delvis bad om ursäkt för det.

Annons
Annons
Annons