Annons
X
Annons
X

Publicera kulturskatterna där folk söker

Våra ministrar behöver skruva upp ambitionerna och se till att vårt kulturarv blir tillgängligt för fler genom digitalisering och publicering där folk letar. Idag är takten så låg att vi kommer att ha flygande bilar innan 10 procent av kulturarvet finns på nätet. Det skriver en rad debattörer gemensamt.

Bilder från Nordiska museet.
Bilder från Nordiska museet. Foto: NORDISKA MUSEET.

För en tid sen annonserade IT-minister Anna-Karin Hatt regeringens Digitala Agenda: fler ska få tillgång till bredband. Sedan lämnade regeringen in ett lagförslag om att tv- och radiobolagen äntligen ska kunna lägga ut sina arkiv på nätet utan att kontakta alla som varit inblandade i produktionerna. Båda sakerna är bra, men vi vill uppmana Anna-Karin Hatt och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att gå längre i sin Digitala Agenda.

Staten har huvudansvaret för miljontals bilder, böcker och föremål, på ett otal arkiv, bibliotek och museer. Bara en pytteandel är digitaliserad och publicerad. Om man inte tar sig till samlingarna rent fysiskt är den kulturskatten otillgänglig. Så lär det bli för framför allt skolelever och personer som bor utanför Sverige. Och det slår tillbaka på bilden av Sverige, för den som inte hittar svenska bilder, väljer bilder från andra länder eller ger upp.

Vi vill att minnesinstitutionerna digitaliserar mer och publicerar där folk letar. Idag är takten så låg att vi kommer att ha flygande bilar innan 10 procent av kulturarvet finns på nätet. Här är tre enkla förslag för att ändra på det:

Annons
X

• Ge minnesinstitutionerna lagen på sin sida.

Minnesinstitutionerna vill sprida materialet, men vågar inte. De är rädda att bryta mot upphovsrätten, till och med när de äger materialet eller det inte längre omfattas av upphovsrätten! Kommer någon att kräva ersättning för material man lagt ut på nätet? Ingen vet. Det här borde Upphovsrättsutredningen (2008-2011) ta upp. Bristen på besked skapar rädsla.

Några har brutit dödläget genom att publicera på sajter som har många besökare. Riksantikvarieämbetet använder Flickr, medan Nordiska museet och Regionarkivet i Västra Götaland har lagt ut tusentals bilder på Wikipedia. De är inspirerande undantag. De flesta andra vågar inte eller tycker att det är för krångligt. Lösningen är enkel: Gör det obligatoriskt för minnesinstitutionerna att nätpublicera en viss andel av sitt material varje år.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Låt staten gå före.

  Termen public domain finns inte i svensk lag. Att det fattas termer för verk utanför upphovsrätten talar sitt tydliga språk: stora delar av vår kulturskatt saknar värde. Vi vill tvärtom att verk från vår historia ska spridas och bli en kulturell allmänning. Låt oss använda den termen hädanefter.

  Minnesinstitutionerna behöver också en licens som gör det enkelt att sprida den kulturella allmänningen. Creative Commons har en sådan licens, CC0 (inga kända upphovsrättsanspråk). För att de ska komma igång, ser vi gärna att staten går före och lägger allt den skapar under CC0. Det går! Den amerikanska staten gör det redan, eftersom medborgarna redan har betalt för det via skatten. Därför är NASA:s bilder fria.

  Alltfler lärare vet att fria licenser har ett pedagogiskt värde. Eleverna lär sig att förstå och respektera upphovsrätten.

  • Lägg energin på metadata.

  Om materialet saknar metadata, spelar digitaliseringen eller Wikipedia och Flickr ingen roll. Då går det nämligen inte att hitta. Utan beskrivning och attribuering blir bilden värdelös: Vad föreställer bilden?

  Därför behöver våra nationella kataloger bli bättre och hanteringen av metadata standardiseras. Kort sagt: Arkivkatalogen NAD, kulturarvsaggregatorn K-samsök och söktjänsten Sondera behöver mera anslag. Dessutom, låt användarna hjälpa till. I Tyskland lade ett stort arkiv ut flera tusen bilder på nätet. Snart kom så mycket kompletteringar och rättelser att arkivet fick anställa en person för att ta emot dem. Nyttan är uppenbar.

  De här tre förslagen är bara början. Men utan att agera för att sprida minnesinstitutionernas kulturskatt till både skolelever och personer utanför Sveriges gränser kan regeringen knappast påstå att den har en Digital Agenda. Dessutom, för att travestera Tage Danielsson: Släpp kulturarvet loss, det är vårt.

  KRISTINA ALEXANDERSON

  lärare, Internet i skolan.se/Webbstjärnan

  LARS ARONSSON

  Projekt Runeberg

  RICHARD GATARSKI

  Weconverse

  LENNART GULDBRANDSSON

  Wikimedia Sverige

  LARS ILSHAMMAR

  IT-historiker

  JOAKIM JARDENBERG

  Mindpark

  MATHIAS KLANG

  Creative Commons

  ANDERS MILDNER

  skribent, initiativtagare Popstad Lund

  JOHAN RONNESTAM

  debattör och bloggare

  KARL SIGFRID (M)

  riksdagsledamot

  PELLE SNICKARS

  Kungliga Biblioteket

  BRIT STAKSTON

  mediestrateg JMW kommunikation

  JONAS ÖBERG

  Föreningen fri kultur och programvara

  Annons

  Bilder från Nordiska museet.

  Foto: NORDISKA MUSEET. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X