Annons
X
Annons
X

Aleksandra Boscanin: Public service ska inte legitimera våldsam aktivism

Ledarbloggen
Rosenbad.
Rosenbad. Foto: Yvonne Åsell / SvD

Tidigare i dag kom nyheten om att vakter på Rosenbad utsatts för våld av två personer. Ytterligare två personer hade tagit sig upp på entrétaket. I terrortider är det lätt att befara det värsta när man nås av sådan information.

“Med den senaste tidens terrorattacker, och inte minst Utöya i minne, så gjorde det mig ärligt talat ganska rädd. Jag började fundera på vilka flyktvägar som fanns, på min fru och min familj” skrev Stefan Löfvens talskrivare Anders Thor på Facebook.

När det hela visade sig handla om miljöaktivister kunde många andas ut. Men det betyder inte att händelsen inte är allvarlig. Aktivisterna ville uppmärksamma frågan om försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet genom att fästa en banderoll på taket. Man kan tycka vad man vill i brunkolsfrågan, men att utföra en våldsam aktion är inte acceptabelt. Sådant bör markeras mot – och inte bara genom lagen.

Annons
X

Att medierna rapporterar om det inträffade är befogat. Vad som dock inte är det, är att intervjua aktivisterna. Ett flertal medier gjorde detta – däribland SVT. Där fick aktivisten Emma Örn förklara hur aktionen gick till och varför den genomfördes. Det är anmärkningsvärt att någon som precis utfört en våldsam aktion mot ett statligt skyddsobjekt får utrymme att oemotsagt föra ut sitt budskap i public service.

När de som begår brott får medialt utrymme, medan laglydiga medborgare ofta får kämpa i motvind för att få sina röster hörda, skickas signaler om att attacker på demokratin lönar sig. Extra allvarligt är det när det är just ett public service-bolag som skänker aktivisterna denna legitimitet – för de om några har råd att värdera pressetik framför klick.

Annons
Annons
X

Rosenbad.

Foto: Yvonne Åsell / SvD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X