Public service dör varje dag

Under strecket
Publicerad
Annons

Behövs public service? Ja. Mer och mer för varje dag. Betyder det att public service inte dör? Nej. Public service dör mer och mer för varje dag. I Sverige? Ja, i Sverige.
Den teknikdrivna medieutvecklingen har på televisionens område kommit att uppvisa en beklämmande idéfattigdom; kanal efter kanal härmar varandra i utbud och tilltal. Idéer och ämnen tycks inte räcka till för att fylla alla existerande och ständigt tillkommande kanaltunnor. Det skramlar betänkligt om tv-världen.

Att det explosionsartade förloppet avslöjat beklämmande idéfattigdom är en sak - att det nu medför idéavveckling är en helt annan. Och att denna idéavveckling sätts i rullning på Sveriges Television och av dem som har att sköta och vakta public service-tanken är alarmerande. SVT-ledningens senaste giv har kommenterats åtskilligt, bland annat av SvD:s tv-krönikörer. Planerna på att omfattande besparingar och restriktioner skall åläggas redaktionerna för nyheter, samhälle och utlandsbevakning medan såpaproduktion och regionala debatter skall prioriteras, framstår som absurda. Vi talar om SVT - som är licensfinansierat, har ett avtal med Sveriges riksdag och förbundit sig att göra television i allmänhetens tjänst.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons