PTS hotar Telia med böter för bredbandskrångel

Telia Sonera har från och med i dag fyra veckor på sig att följa Post- och telestyrelsens, PTS, krav om företaget vill undvika att betala vite.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt PTS följer inte Telia företagets skyldigheter gentemot andra operatörer när kunder vill flytta sina bredbandsabonnemang till en ny adress och samtidigt önskar att behålla sitt gamla telefonnummer. Telia anklagas för att gynna egna kunder som kan få sitt bredband inkopplat på en arbetsdag. Kunder hos konkurrerande bolag ska enligt PTS ha tvingats vänta i upp till 14 dagar. Eftersom det är Telia som äger accessnätet, som krävs för att kunna erbjuda adsl-tjänster, är andra leverantörer tvungna att gå via dem om de vill nå abonnenterna.
Turerna kring konflikten har varit många. Den 24 november 2004 beslutade PTS att Telia är ”skyldig att tillhandahålla kopparaccesser på icke diskriminerande villkor”. Telia har erkänt att de inte följer föreskrifterna och har i ett svar till PTS den 18 februari i år lovat att åtgärda problemen under senare delen av 2005. Det svaret var tydligen inte tillräckligt för PTS som nu hotar bolaget med ett vite på 10 miljoner kronor om företaget inte följer riktlinjerna inom
fyra veckor.

David Boda

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons