Annons

PT:n som gick in i väggen: ”Träning kan öka stress”

”Om du är sönderstressad är du väldigt utsatt. Utsätter du dig då för hård fysisk aktivitet så kommer du fortsätta att bryta ner kroppen, vilket i värsta fall kan förvärra och förstärka din stress”, säger Sofia ”PT-Fia” Ståhl.
”Om du är sönderstressad är du väldigt utsatt. Utsätter du dig då för hård fysisk aktivitet så kommer du fortsätta att bryta ner kroppen, vilket i värsta fall kan förvärra och förstärka din stress”, säger Sofia ”PT-Fia” Ståhl. Foto: Anneli Hildonen

Hård träning är inte ett fungerande recept mot stress – tvärtom kan det vara rent skadligt, menar forskare och experter. ”En del har en genetik som gör att de tål extremträningen, men många andra gör det bara på ren vilja och jävlar anamma. För dem kan det vara extra farligt”, säger professor Fredrik Nyström.

Under strecket
Publicerad

Swimrunträning i Åkersberga. Att delta i ”extrema” tävlingar såsom maraton, triathlon och ö-lopp har blivit allt vanligare.

Foto: Adam Wrafter

Med hjälp av sociala medier har gränsen för vad som anses rimligt att prestera och att hinna med i vardagen successivt flyttats fram, tror Sofia Ståhl.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet, och Sara Burlin Pellbäck, psykolog och stresspecialist.

Foto: Emma Busk Winquist/Linköpings universitet och Lars Jonsson

”Träning är i stort sett alltid bra och hjälper mot en massa saker. Problemet ligger i vad man tolkar in i ordet träning och hur man väljer att träna, det är där kunskapen saknas”, säger Sofia Ståhl.

Foto: Anneli Hildonen

24 år gammal gick Sofia Ståhl in i väggen.

När kroppen sa stopp arbetade hon som personlig tränare, drev två bolag och en av Sveriges största tränings- och hälsobloggar – och tränade hårt på fritiden.

Annons
Annons
Annons