Psykvård för krossad dröm

Unga som inte kommer in på utbildningar, övergivits av sin partner eller av andra skäl har tappat fotfästet i tillvaron. 80-talister med krossade livsstilsdrömmar är en ny patientgrupp vid psykakuten S:t Görans sjukhus, landets största akutmottagning för psykisk sjuka.

Under strecket
Publicerad
Ett negativt besked från Musikhögskolan har fått Olov Vimarks tillvaro att rasa samman. Ångesten är så stor att han sökt hjälp på psykakuten,  S:t Görans sjukhus. Överläkaren Ola Gefvert och flickvännen Elisabet Stenson försöker stötta honom.

Ett negativt besked från Musikhögskolan har fått Olov Vimarks tillvaro att rasa samman. Ångesten är så stor att han sökt hjälp på psykakuten, S:t Görans sjukhus. Överläkaren Ola Gefvert och flickvännen Elisabet Stenson försöker stötta honom.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

SvD har besökt mottagningen där var fjärde söker för krisreaktioner, främst i samband med livsstilsproblematik. Det kan vara allt från att partnern gjort slut till att hunden har avlivats eller att man plötsligt blivit utan bostad.

– Det finns en övertro hos unga, att vi ska lösa deras livskriser, att allt ska avlöpa smärtfritt. Ibland är det svårt att se vad vi kan tillföra. Vi brukar försöka hänvisa dem till primärvården, säger David Eberhard, chef för psykiatrin i norra Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons