Annons
X
Annons
X

Psykrapport om Breivik blev inte godkänd

Allra sist under den sjätte dagen kom en ny stor överraskning i Breivik-rättegången: Den rättsmedicinska kommissionen vill inte godkänna den andra av de två rättspsykiatriska rapporterna som gjorts av den åtalade, förrän den får ytterligare svar. ”Det är helt odramatiskt”, sade åklagaren Inga Bejer Engh, omedelbart efteråt.

[object Object]
Allra sist under den sjätte dagen kom en ny stor överraskning i Breivik-rättegången: Den rättsmedicinska kommissionen vill inte godkänna den andra av de två rättspsykiatriska rapporterna som gjorts av den åtalade, förrän den får ytterligare svar. ”Det är helt odramatiskt”, sade åklagaren Inga Bejer Engh, omedelbart efteråt. Foto: SCANPIX

OSLO. Det är så det brukar låta när något väldigt dramatiskt skett. För därmed kan rättegången komma att föras tillbaka till det som var utgångspunkten i november i fjol: Att det är en man med schizofren paranoia som står åtalad, inte en terrorist.

Den rättsmedicinska kommissionen hade inga invändningar mot den första rapporten som skrevs av Synne Sørheim och Torgeir Husby och som var färdig i fjol. Kommissionen ska bara analysera vilka metoder psykiatrikerna använder.

Trots att de hade ombetts att göra separata intervjuer med Anders Behring Breivik, förklarade de två att de emotionellt och intellektuellt inte var kapabla att göra det.

Annons
X

I den senare rapporten, som skrevs av Agnar Aspaas och Terje Tørrissen, anser emellertid kommissionen att de inte hämtat in tillräckligt med upplysningar om Breiviks barndom eller tagit hänsyn till att han svarat strategiskt i de tester och intervjuer som gjordes med honom efter att han fått läsa den första rapporten.

Den 7 december i fjol skrev den svenske psykiatrikern Johan Cullberg i DN: ”Att frikänna Breivik från tillräknelighet och straff på grund av sjukdom är, av vad som framkommit i utredningen, stötande oprofessionellt och fantasilöst. Man har inte förstått att detta handlar om en genomtänkt filosofi med en fullt konsekvent brottslig handling.”

När den viktigaste frågan som ska avgöras är just om Breivik är tillräknelig eller psykotisk, så handlar det också om ifall det var en terrorhandling eller ett vansinnesdåd.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Åklagarna har ställt många frågor som Breivik uppfattar som ett försök att få honom att framstå som en skrattretande figur. Det nätverk av likasinnade som han hävdar existerar har till sist krympt ihop till sex personer.

  –Det kan ju verka pompöst att kalla det ett pan-europeiskt nätverk. Men i princip stämmer det, sa Breivik i går.

  För att göra en egen observation: Att det är en liten grupp människor som genomför något betyder inte att det inte kan bli stora konsekvenser. När den norske polarhjälten Fridtjof Nansen tillsammans med fem andra personer åkte skidor tvärs över Grönland 1888 ledde det till så stor medieuppmärksamhet att han dels kunde finansiera nya expeditioner, dels blev en av de personer som bidrog mest till att Norge kunde gå ut ur unionen med Sverige.

  –al-Qaida var ingenting innan den 11 september 2001, har Breivik påpekat flera gånger under rättegången.

  –Vem hade trott att militanta islamister skulle komma till makten för tio år sedan, innan den arabiska våren, är ett annat argument han använder.

  –Självklart var jag medveten om att mina krav om att stortinget skulle upplösas var orealistiska. Men det var viktigt att ställa dem, sa han.

  Så fort nyheten om rättskommissionens beslut blev känd spred sig konspirationsteorierna bland de hundratals journalister som bevakar rättegången.

  Varför hade riksåklagaren Tor-Aksel Busch valt just denna dag för att vara på plats för att följa rättegången? Är det för att det blir omöjligt att föra målet vidare till Högsta domstolen om resultatet i tingsrätten blir att Breivik är tillräknelig och han inte överklagar? Är det psykiatrikerna som vill rädda sitt rykte efter att två utredningar gett diametralt motsatta resultat?

  På samma sätt spreds det teorier i utlandet om att den norska regeringen egentligen vill ha Breivik förklarad som psykotisk för att det är bekvämare politiskt, än att behöva se i ögonen att det vuxit upp en terrorist i Norge.

  De utländska rapporterna präglas av att stämningen i rättssalen uppfattas som så annorlunda: Att åklagarna, psykiatrerna och domarna handhälsade på Breivik den första dagen, att han tillåts driva med både åklagare och psykiatrer utan att domaren omedelbart ingriper, att den kvinnliga försvarsadvokaten kallar honom för Anders.

  I går handlade många av frågorna om att Breivik ville be om ursäkt för att han dödat vissa personer som enligt hans eget manifest inte tillhör kategorier som det är tillåtet att angripa.

  –Jag ber om ursäkt till de personer som av en tillfällighet gick förbi regeringskvarteret och skadades, och speciellt till Kim Hauges anhöriga, för att han omkom, sa Breivik.

  Det verkar som om åklagarna och målsägarbiträdena ofta glömmer vad Breivik själv säger:

  –Det är viktigt att se på mig som en säljare. Jag säljer ett budskap och en ideologi.

  Martin Jönsson: ”Vårt ansvar att välja” blog.svd.se Tung dag med utfrågning om Utöya svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Allra sist under den sjätte dagen kom en ny stor överraskning i Breivik-rättegången: Den rättsmedicinska kommissionen vill inte godkänna den andra av de två rättspsykiatriska rapporterna som gjorts av den åtalade, förrän den får ytterligare svar. ”Det är helt odramatiskt”, sade åklagaren Inga Bejer Engh, omedelbart efteråt.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X