Annons

Görel Kristina Näslund:Psykopaten känd profil i alla kulturer

Hannibal Lecter är bara en av alla psykopater som skrämmer livet ur biobesökare. Samtidigt som det finns böcker som lär oss upptäcka om chefen/frun/mannen är psykopat är begreppet omtvistat. Men forskning visar att det finns enstaka individer i alla kulturer som saknar empati och förmåga att känna ånger.

Under strecket
Publicerad

Psykopati är ett laddat ord som associerar till kriminalitet, sadism, missbruk och normlöshet. Det för tanken till filmens kannibalistiske Hannibal Lecter eller till Ted Bundy, sexuell sadist och seriemördare. Ingen annan psykiatrisk diagnos har gett upphov till en lika infekterad debatt och så många missförstånd.

Ordet psykopati kommer av grekiskans psyche, själ, och pathos, lidande. Begreppet har använts sedan början av 1800-talet. Fram till början av 1900-talet tjänade det som en paraplyterm för en rad mentala avvikelser. Först så småningom kom användningen att begränsas till den personlighetsstörning som vi idag menar karaktäriseras av bland annat ytlig charm, egocentricitet, brist på empati och avsaknad av ånger- och skuldkänslor.

Annons
Annons
Annons