Annons

LannyPsykologisk ambivalens och oväntat mörker

Brittiske författaren Max Porter (f. 1981), slog igenom stort med debutromanen ”Sorgen bär fjäderdräkt” (2016).
Brittiske författaren Max Porter (f. 1981), slog igenom stort med debutromanen ”Sorgen bär fjäderdräkt” (2016). Foto: Lucy Dickens

Debutromanen ”Sorgen bär fjäderdräkt” fick Marit Furn att falla i gråt. Max Porters nya roman utspelas i en mystisk by utanför London. Och det prosalyriska språket är lika smart, men tonträffen inte lika exakt.

Under strecket
Publicerad

I uppföljaren tar han med oss till en by som bär på ett mörkt förflutet.

Bild 1 av 1

Vad är en bygd? Inte bara en punkt på kartan. Den är myterna som gått i arv, sysslorna och normerna och alla människor som bor där, såväl levande som redan döda. Och den är landskapet med sin natur och gamla lämningar, sina vägar, träd och hålor.

I Max Porters ”Lanny” får själva landskapet medvetande och kropp i skepnad av en varelse ur byns gamla folktro, Dead Papa Toothwort. Obehindrat antar han alla landskapets former, rör sig genom djuren och skräpet och grundvattnet och lyssnar till byinvånarnas sporadiska tjatter, visualiserat på romansidorna i lösryckta, hopflätade textrader. Vissa saker tycker Toothwort om. Andra inte. Men mest tycker han om den lille pojken Lanny.

Annons
Annons
Annons