Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Psykologen: Vanliga vanor som leder till stress

Psykologen Fredrik Sandin listar de vanligaste orsakerna till stress.

Text: SvD Perfect Guide - 5 november 2018
Annons

När man talar om stress är det viktigt att förstå att det i grunden är något bra. Det får människor att överprestera i en hotfull situation, som att bli jagad av ett rovdjur till exempel. Alla situationer där du känner dig jagad gör dig med andra ord stressad, förklarar Fredrik Sandin, psykolog och grundare av Ahum. Det kan röra sig om en finansiell skuld man inte kommer ur eller en lögn som bara växer.

Vilken är den enskilt största orsaken till stress?
Att inte kunna sätta ner foten! Sätter du inga gränser och säger nej ibland är det klart att du får för många bollar i luften. I grunden handlar det ofta om dålig självkänsla och/eller att din självbild inte stämmer överens med din förmåga. Det är dock viktigt att reflektera över hur din omgivning ser ut. Vistas du i en miljö där kraven och förväntningarna är orimliga kan du ha ett självförtroende likt Stålmannens och ändå känna dig otillräcklig. I dessa fall är det kontexten – till exempel arbetsplatsen eller en relation – det är fel på och inte din person.

Vilka vanliga vanor leder till stress?
1. En tro på att du kan påverka allt i din omgivning. Det kan du inte! Träna på att acceptera läget och möta känslor av skuld och skam istället för att stoppa huvudet i sanden eller vända ut och in på dig själv.

2. Prokrastinering, vilket innebär att du skjuter upp jobbiga saker in absurdum istället för att systematisk bocka av väsentliga uppgifter som måste bli gjorda.

3. Sociala medier. Använd funktionen på din mobil som mäter hur mycket tid du ägnar framför skärmen så kommer du förstå.

Fredrik Sandin är psykolog och grundare av Ahum, som hjälper människor att träffa rätt psykolog eller terapeut.

Annons