Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Psykologen: Väljer du det här sätet på flyget är du självisk

Föredrar du fönsterplatsen eller gången? Tänk efter nästa gång – svaret kan nämligen avslöja en hel del om din personlighet.

Text: Sophie Tisell - 5 november 2017
Annons

En del föredrar fönsterplatsen för utsikten, den relativa avskildheten, och väggen man kan luta sig mot. Andra prioriterar gångplatsens frihet – att kunna sträcka ut benen, eller gå på toaletten utan att behöva störa andra.

Men enligt två psykologer, intervjuade av The Telegraph, kan det finnas en annan förklaring bakom valet: din personlighet. Passagerare som föredrar fönsterplatsen lutar åt att vara mer själviska, medan de som väljer gångplatsen är mer reserverade.

– Passagerare som favoriserar fönsterplatsen gillar att ha kontroll, de tenderar att ha en ”var man för sig själv”-attityd till livet, och blir lättare irriterade, berättade doktor Becky Spelman, chefspsykolog på Harley Street’s Private Therapy Clinic, för The Telegraph.

– De gillar också att ”boa in sig” och existera i sin egen lilla bubbla, utvecklade Spelman.

Beteendepsykologen Jo Hemmings håller med:

– Personer som väljer gången är ofta sociala, och medgörliga personer; de har också lättare att bli rastlösa under flygning och sover sällan på plan, adderade Hemmings.

Men det finns ytterligare en förklaring bakom valet av säte. Enligt en studie, utförd av Quartz 2014, visade det sig att ju oftare en person flyger, i desto högre grad föredrar de platsen vid gången.

Annons