Annons

Psykologen: Kom inte med jetlag till jobbet

Att börja jobba efter semestern kan kännas tungt. Genom att vända tillbaka dygnet under de sista dagarna på semestern blir de första jobbmorgnarna inte lika tunga. Arkivbild.
Att börja jobba efter semestern kan kännas tungt. Genom att vända tillbaka dygnet under de sista dagarna på semestern blir de första jobbmorgnarna inte lika tunga. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson/TT

Vi är halvvägs in i augusti och för många är det dags att återvända från semester till vardag och jobb – något som kan upplevas ångestfyllt och jobbigt.

Så hur ska man göra för att få en så smärtfri jobbstart som möjligt?

Under strecket
Britta Kramsjö / TT
Uppdaterad
Publicerad

En väckarklocka som skräller alldeles för tidigt, en frukost som liknar allt annat än en lugn morgonstund i hängmattan – och därefter skynda iväg till jobbet, där dagarna rutas in i scheman och tider att passa.

Från veckor av lösa och lediga dagar där ingen styr över ens tid, till att kliva upp i ottan och rätta sig in i strukturen med jobb och vardag kan vara en tuff omställning för många. Enligt Petra Lindfors, professor i psykologi, är det just omställningen och förändringen som vi ofta kan tycka är jobbig.

Annons
Annons
Annons