Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Psykologen: Här är stressignaler att hålla koll på

Psykologen Fredrik Sandin om varningstecken på att du är för stressad och hur man hanterar en separation på bästa sätt.

Hej! Semestern är slut och jag är tillbaka på jobbet igen. Jag har tidigare haft problem med stress. Vilka varningstecken ska jag hålla utkik efter?

Annons
X

Vi är alla olika sårbara för stress och om stressen blir för hög visar sig sårbarheten genom olika fysiska eller psykiska symtom. Symtomen i sig ser jag som varningstecken. Hur vi reagerar på alltför hög stress kan varierar från person till person, så det kan vara bra att fundera över vilka symptom du tidigare haft. Exempel på symtom är olika typer av sömnproblem, huvudvärk, yrsel, sämre minne, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet eller allt för kort stubin.

Har du återkommande problem med stress behöver du få hjälp av en legitimerad terapeut med expertis inom stresshantering. Ofta söker man hjälp först när problemen blivit så allvarliga att det kan ta tid att bli helt frisk. Så mitt råd är att söka hjälp i tid.

Under semestern har jag insett att jag vill skilja mig. Förstår att det är ganska vanligt efter semestern. Ska jag ta upp det med min partner, eller är det bara en dipp? Om jag tar upp det med min partner, hur gör jag det på bästa sätt?

Många hoppas att ledigheten och tiden tillsammans ska föra oss närmare vår partner, men i många fall kan det istället stärka känslan av avstånd och att kärleken tagit slut. Om du på allvar har landat i ett beslut om separation har tankarna antagligen funnits där under en längre tid. Om du är osäker på huruvida du verkligen önskar en separation eller inte kan det vara bra att ta hjälp med att reda ut dina tankar, innan du pratar med din partner.

Har du landat i att du vill separera är det bästa att utgå från dig själv och dina känslor, och försöka undvika skuldbeläggande av den andra. Ofta är det skönt att ha en "neutral part" i separationer, som kan hjälpa er att hitta former för samarbete i en situation som är svår för alla inblandade. Återigen blir mitt råd att ta hjälp av en professionell och legitimerad terapeut, i detta fall parterapeut. Släpp stoltheten att du/ni ska klara det på egen hand.

Fredrik Sandin är psykolog och grundare av Ahum, som hjälper människor att träffa rätt psykolog eller terapeut.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen