Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Psykologen: Den här terapin är rätt för dig

Psykologen och entreprenören Fredrik Sandin vill hjälpa folk att få rätt behandling. Bland svenskar är kunskapen om terapi tämligen bristfällig.

– Många ser det som något underligt, en divan och en farbror i kofta, säger Fredrik Sandin, psykolog och grundare av Ahum, en matchningstjänst som hjälper människor att träffa rätt psykolog eller terapeut.

Annons
X

– Dessutom finns en hel djungel av terapimetoder som kan vara svåra för gemene man att sätta sig in i och förstå.

Vi testade Fredrik Sandin på några olika diagnoser, för att se var man bör ta vägen.

Jag försöker sluta röka men lyckas inte, vilken terapi behöver jag?
– Med ett sådant avgränsat problem skulle jag föreslå en KBT-terapeut. Du är tydlig med vad du vill och är sannolikt motiverad. Och det finns standardiserade program för just rökare som vill sluta.

Jag är nyseparerad, sover dåligt och hela tillvaron går i moll.
– Eftersom det finns en förlust med i bilden skulle jag föreslå någon form av sorgebearbetning. Du behöver en terapeut som är inkännande och inlyssnande – ingen som ger hemläxor eller är för utmanande. Det kan antingen vara en KBT- eller en psykodynamisk terapeut. Någon som kan locka fram sorgen du kanske inte förmått dig känna.

Jag mår okej men är road av mitt inre och undrar hur mycket barndomen påverkar mitt vuxna jag.
– Då föreslår jag en psykodynamisk terapeut. De är väldigt duktiga på att upptäcka mönster från barndomen. En psykoterapeutisk process är oerhört spännande – terapeuten kan göra dig uppmärksam på saker du inte tänkt på, exempelvis att du uppträder på ett visst sätt i en relation.

Jag tror att hundar på gatan talar till mig.
Då ska du inte vända dig till oss, utan till psykiatrin. Du har vanföreställningar, är kanske psykotisk och behöver medicinering.

Jag kan bara gå på trottoarsprickor och är maniskt rädd för sötvatten.
– Här har jag inget givet svar. Jag är själv lite tvångsmässig och har testat olika metoder. Exponering är en väg, där terapeuten kanske tvingar dig att gå nära vattnet. Men det måste inte vara rätt. Om du är särskilt självkritisk kan exponering vara fel, då är psykodynamisk terapi förmodligen ett bättre val. Det är lite olika från person till person.

Jag har torgskräck och kan inte umgås i sociala sammanhang utan att vara berusad.
Vid social fobi skulle jag rekommendera en KBT-terapeut. Min erfarenhet är att exponering är viktig, att kliva ur terapirummet och systematiskt närma sig det man är rädd för.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen