Foto: Colourbox
Perfect Guide

Psykologen: ”Den digitala barnvakten är ett stort problem”

Användande av sociala medier påverkar alla relationer, inklusive den med våra barn. Att allt fler förlitar sig på digital barnpassning kan på sikt leda till stora problem menar psykologen Linn Heed.

Dagens samhälle ställer allt högre krav på föräldrar – man ska ha tid för jobb, barn, egentid, socialt umgänge och helst några träningspass i veckan. Behovet att vara ständigt uppkopplad har också satt sina spår, enligt psykologen Linn Heed, som arbetat med barn och ungdomar i över 20 års tid.

Annons

Hur ser du på barnuppfostran i Sverige i dag?
– Det digitala samhället vi lever i är komplext och ställer höga krav på föräldrar och föräldrastyrningen. Internet kan aldrig ersätta verkliga relationer och det är ett problem som alla föräldrar brottas med. Visst är det bekvämt att sätta barnet framför en surfplatta, det är en bra barnvakt och barnet misstycker inte. Men barn behöver närvarande vuxna som leder dem framåt. Många barn blir övergivna av vuxna och den digitala barnvakten är ett problem vi måste ta på allvar.

Vad är farorna med att låta barnen sitta för mycket framför skärmar?
– En av de viktigaste föräldrauppgifterna är att försöka fostra våra barn till att bli självständiga och trygga i sig själva. Barn lämnas ensamma i dag i en alldeles för stor omfattning och som sällan gynnar den psykosociala utvecklingen positivt. Dagens barn saknar även träning i att ha tråkigt och att inte alltid bli stimulerade av någonting utanför dem själva. En surfplatta som sällskap låter inte en växande hjärna få vila i nödvändig omfattning, och även om det finns pedagogiska appar som kan vara bra är det alltför lätt att som förälder slarva och inte ha koll på vad barnen gör. Utan en vuxens närvaro kan användandet av mobiler och surfplattor vara direkt skadligt.

Hur skiljer det sig bland åldrarna?
Vi vet att användandet av mobiler och surfplattor sjunker dramatiskt i åldrarna, vilket är alarmerande. Hjärnan utvecklas och växer ända tills vi är runt 25 år, vilket innebär att allt för stor exponering med visuellt stimuli av det här slaget kan orsaka störningar. En treåring som får sitta med en läsplatta själv långa stunder, förstår sällan all information som presenteras och en tolvåring kommer lätt åt interaktiva spel och appar som har en åldersgräns satt, men som sällan efterlevs av föräldrar. Botemedlet är mer närvarande vuxna som engagerar sig i vad barnen gör på nätet och sina surfplattor.

Vad ska föräldrarna göra för att bli mer närvarande?
– Först och främst behöver man se till sig själv. Sitter man med mobilen hela tiden kommer barnen också att vilja göra det. Ett tips är att införa surftid som gäller för alla i familjen, att man kommer överens om att man har en timmes skärmtid och sedan lägger ifrån sig telefonerna. Att bli medveten om sitt eget användande är en stor utmaning men det är föräldrarnas uppgift att vara en bra förebild och lägga ner telefonen.

Foto: Maria Östlin

Till Toppen