SvD Perfect Guide

Psykologen: Därför ska man aldrig tvinga sina barn att äta upp

Text: SvD Perfect Guide - 25 april 2018
Annons

Att föräldrar tvingar sina barn att äta upp maten är inget nytt. Som en central del i både hälsa och uppfostran är ätande en känslig fråga hos många småbarnsföräldrar. Nu visar en undersökning att föräldrars förhållningssätt till barnens matintag spelar stor roll för vilken relation barnet får till mat när de växer upp. Detta visar en norsk studie som följt tusen barn och deras föräldrar under tio års tid, rapporterar Sveriges Radio.

Att truga i barnet mat innebär att man kör över barnets medfödda förmåga att själv reglera sitt matintag. Det ökar risken för ätstörningar och övervikt eftersom man lär sig äta mer än man behöver. Silje Steinsbekk, docent i psykologi vid universitet i Trondheim och forskningsledare för studien, förklarar:
– Barn har god förmåga att reglera sitt matintag, de slutar äta när kroppen är mätt, men om mamman kör över den regleringen äter barnet tills andra är nöjda och inte när kroppen är nöjd.

Så hur funkar det? Silje berättar:
– Om barnet känner att föräldern är stressad vid matbordet kan den sluta lyssna till känslan att den är mätt och äta för att göra föräldern lugn igen. Det blir obehagligt att vara i detta samspelet, så därför fortsätter barnet äta tills mamman är nöjd.

Hon menar också att man kan lita på barnets förmåga att själv avgöra hur mycket det vill äta.
– Så länge barnet är friskt och vid god utveckling kan man lita på att barnet är mätt.

Annons