Perfect Guide

Psykologen: ”Curlade barn riskerar att bli odrägliga”

Daltas det för mycket? Och vad är viktigt att tänka på om man går igenom en separation? SPG bad Linn Heed, leg. psykolog som har arbetat med barn och ungdomar i över 20 års tid, svara på vanliga frågor om barnuppfostran.

Daltas det för mycket med barn i dag?
– Med risk för att låta tråkig så skulle jag säga att lagom är bäst. Barn behöver skämmas bort ibland, men då är det bra om man är tydlig och konsekvent med att det är ett avsteg. Att göra undantag, som att få äta godis på en onsdag, är en del av livet och det kan bidra till att barn både blir mer flexibla och anpassningsbara. I slutändan handlar det om att hitta en sund balans. Ett barn som bara blir curlat riskerar att bli osjälvständigt, bortskämt och odrägligt. Det är en kärleksfull handling att som förälder våga sätta tydliga gränser för sitt barn. Vi behöver bli mer medvetna om att skämma bort sitt barn inte alltid behöver visas med materiella belöningar, utan tvärtom att ge av sin närvaro och tid som förälder är tveklöst den viktigaste investeringen en förälder kan göra i relationen till sitt barn.

Vid en skilsmässa ställs höga krav på föräldrar och många upplever att de har dåligt samvete. Hur ska man tänka med uppfostran när man går skilda vägar? ­– – I den bästa av världar arbetar man fortfarande som ett föräldrapar, även om man inte är tillsammans längre. Det betyder inte att det behöver vara samma regler hos vardera förälder, barn är bra på att anpassa sig. Det blir problematisk när man som förälder känner skuld och behandlar barnet därefter. Om barnet visar upp starka känslor – genom att till exempel skrika och bråka eller inte visar upp några känslor alls – verkar det ofta som en trigger och kan leda till att man som förälder börjar överkompensera på grund av stark oro. Det kan vara med materiella ting eller att man släpper på regler. Men det är bara att göra barnet en björntjänst. Det beteendet säger att det du känner är inget jag kan hantera som vuxen, vilket leder till ökad otrygghet hos barnet.

Annons

Så, vad ska man göra om barnet blir utåtagerande och visar upp starka känslor?
­– Var lyhörd och ta barnens känslor på allvar. Att barn reagerar vid stora livsomställningar är fullt normalt. Sätt dig ned och prata med ditt barn och visa förståelse. Finns bonusfamiljer med i bilden kan det vara bra att skala av och tillbringa tid själv med barnet. Att överkompensera med prylar eller vara otydlig med regler är att lägga plåster på ett varigt sår.

Vi har alla varit med om situationer där barn beter sig illa på en allmän plats – är det okej att säga ifrån?
– Stökiga barn kan göra en väldigt arg och irriterad. Jag tycker man kan fråga barnet (beroende på ålder) om de kan sluta med det som de håller på med. Och sedan vända sig till föräldrarna – då lägger man ansvaret där det hör hemma. Föräldrarna bär alltid ansvaret, men många gånger är vuxna fega och vågar inte säga till en annan vuxen person. Personligen blir jag tacksam om andra vuxna kliver in och är vuxna. Den motsatta reaktionen är att den andra vuxna känner sig påhoppad och provocerad. Detta är en viktig fråga att lyfta och vi kan ta det ännu längre och börja prata om civilkurage – hur reagerar vi om någon blir misshandlad? I slutändan måste vi alltid fråga oss själva vilket samhälle vi vill ha.

Foto: Maria Östlin

Till Toppen