Annons

Psykolog: ”Elitidrotten en sista bastion som faller”

Foto: Hendrik Schmidt/AP

Bilden av elitidrottaren som en osårbar vinnarskalle håller på att nyanseras, menar idrottsforskaren Göran Kenttä. Men fortfarande är stigmat runt psykisk ohälsa stort och få söker hjälp för sina besvär.

Under strecket
Publicerad

De elitidrottare som berättar offentligt om sina psykiska problem gör en viktig insats, enligt idrottspsykologen Göran Kenttä.

Foto: Emma ShevtzoffBild 1 av 3

”Målet är att försöka skapa så goda förutsättningar som möjligt för utövarna att må bra”, säger Cecilia Åkesdotter.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 3

”Vi måste bli bättre på att prata om känslor och tankar inom idrottsvärlden.”

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 3

Att som elitidrottare söka hjälp för ett brustet ledband eller en sträckning i vaden är okomplicerat. Fysiska skador är ovälkomna och besvärliga – men inte skambelagda. Att lida av psykisk ohälsa är mer laddat. Ångest och depression rimmar illa med bilden av guldmedaljören som en vinnarskalle, ett kraftpaket lika stabil mentalt som fysiskt.

– För fem år sedan var det tyst om psykisk ohälsa inom elitidrotten. Ingen blottade sig. Framförallt pratade ingen om sina problem medan de fortfarande var mitt uppe i karriären. Stigmat var för stort, säger idrottspsykologen och forskaren Göran Kenttä, som delar sin tid mellan Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), Riksidrottsförbundet och Riddargatan 1, Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm.

Annons
Annons
Annons