Psykoterapeut: Allt går inte att ändra eller bota

Jakob Carlander.
Jakob Carlander. Foto: Pressbild

Jag kan ibland sakna mer neutrala värdeord för människor inom omsorgsyrken. Det krävs ibland en svalkande likgiltigheten som orkar med att finnas kvar i medmänniskors utsatthet utan att själv gå under i den, skriver psykoterapeuten Jakob Carlander.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Under sommaren har SvD Debatt publicerat en rad viktiga artiklar om personalens utsatthet inom vård, omsorg och socialtjänst. Senast med Jeremiah Karlssons artikel om socialtjänstens tillkortakommande att hjälpa de mest utsatta (25 juli). Som personal riskerar man att bli cynisk, skriver han. Personalens utsatthet och klientens, brukarens, patientens utsatthet sammanfaller till en gemensam situation präglad av brist, kaos och komplexitet. Orsaken är de bristfälliga resurserna och en organisationsmodell som lämpar sig dåligt inom människovårdande yrken.

Det är högst relevanta förklaringar. Men det är inte de enda. I en nyss utkommen bok har jag och kollegan psykolog Andreas Wedeen sökt att problematisera utsatthetsbegreppet i kontaktyrken. Vår tanke är att det även i en fullt fungerande organisation med tillräckliga resurser, finns en brist och en utsatthet som kan driva hjälparen till självutplåning eller cynism.

Annons
Annons
Annons