Annons
X
Annons
X

Psykisk ohälsa fortsätter öka

Psykisk ohälsa har blivit den överlägset vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Nästan fyra av tio sjukskrivna har den diagnosen och det är framför allt bland kvinnor mitt i livet som den psykiska ohälsan ökat kraftigt. Försäkringskassan ska nu snabbutreda orsakerna samtidigt som socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) öppnar för en satsning på företagshälsovården.

(uppdaterad)
[object Object]
Sofia Sjöströms liv gick i full fart, med egna företag och bloggar. Till slut höll det inte. Foto: INGVAR KARMHED

Sjukpenningtalet, alltså sjukfrånvaron efter de två första veckorna, steg med 13 procent under år 2012 till ett genomsnitt på 7,7 dagar.

För kvinnorna ökade från 8,5 till 9,8 dagar medan det för männen blev en ökning från 5,1 till 5,6 dagar. Och när vissa typer av sjukskrivningar nu tycks ha minskat ökar andra:

–Tidigare var det mest problem med muskler och leder, men nu är psykisk ohälsa den helt dominerande diagnosen bakom sjukskrivningarna. Och det ökar rejält, konstaterar sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Annons
X

Andelen med psykiska diagnoser har gått upp från 29 procent till 37 procent på knappt tio år, enligt statistik från regeringskansliet. Och kurvan fortsätter peka brant uppåt. Särskilt bland kvinnorna är uppgången markant, både bland anställda och bland dem som är arbetslösa.

–Hur det hänger ihop vet vi väldigt lite om. Men det är absurt att kvinnor har dubbelt så hög sjukfrånvaro som männen och särskilt i familjebildande åldrar. Vi gissar för mycket i svensk välfärdspolitik och därför ska nu Försäkringskassan djupdyka i vad det här beror på, hur jämställdhetsfrågorna spelar in liksom sjukdomar som bara drabbar kvinnor, säger Ulf Kristersson.

Utredningen som ska vara klar före årsskiftet ska även ge svar på vilka yrkesgrupper som är värst drabbade, exakt vilka åldrar det handlar om och hur långa sjukfallen är. Och hur mycket som är arbetsrelaterat.

Ulf Kristersson är övertygad om att förändringarna i arbetslivet spelar stor roll, att jobben ser annorlunda ut. Många arbetsplatser har anpassats för att undvika fysiska skador och vården har blivit bättre på att lappa ihop människor med somatiska sjukdomar.

–Vi har aldrig haft så många jobb som kräver interaktion, social förmåga och samarbeten på olika sätt. Nu måste vi se andra tidiga signaler på att något är fel och skapa arbetsplatser där människor inte hamnar i skadliga stressituationer och utbrändhet. Men vi är nästan tomma på kunskap om hur man anpassar moderna arbetsplatser och till personer som kommer tillbaka efter en period av psykisk ohälsa.

Inom andra partier i Alliansen finns en kritik mot att regeringen inte satsat tillräckligt på det förebyggande hälsoarbetet och en fungerande företagshälsovård.

–Det har gått oerhört trögt och regeringen har verkat svag i den typen av frågor, säger Solveig Zander (C), som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Lars Gustafsson (KD) håller med om att företagshälsovården snabbt borde uppgraderas.

–Det som hittills gjorts är som ett skott i luften, säger han.

Ulf Kristersson öppnar nu för en satsning på en förnyad företagshälsovård.

–Det måste bli en egen specialitet som riktar in sig på den psykiska arbetsmiljön. Det svåra är var gränsen går när man måste be människor att byta jobb helt och hållet och vad man kan göra för att avlasta från det som riskerar den psykiska hälsan, säger Ulf Kristersson.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Sofia Sjöströms liv gick i full fart, med egna företag och bloggar. Till slut höll det inte.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X