Annons

Psykiatrin privatiseras trots dåliga erfarenheter

De negativa erfarenheterna från Hjärnhälsan som köpts upp av Carema har inte hindrat den borgerliga landstingsmajoriteten från att fortsätta privatiseringarna av psykiatrin. Det visar tydligt att privatisering har blivit ett självändamål, oavsett om det fungerar bra eller dåligt, skriver vänsterpartisterna Birgitta Sevefjord och Ylva Nork.

Under strecket
Publicerad

I Stockholms läns landsting fortsätter nu processen med att privatisera psykiatrin och beroendevården. Imorgon, tisdag, beslutar den moderatledda alliansen i hälso- och sjukvårdsnämnden att upphandla psykiatrin i Järfälla och Upplands-Bro samt i stadsdelarna Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö och Skärholmen.

Hård kritik har riktats mot delar av psykiatrin som redan har upphandlats. Caremas Hjärnhälsan i Tyresö har kritiserats för att man satsar på kvantitet i stället för kvalitet. Läkare som arbetat inom Hjärnhälsan menar att Carema bara räknar pinnar och inte innehåll. Många läkare har därför också slutat att arbeta där och Carema har i dag inga fasta läkartjänster. Därmed faller ett tidigare argument att det privata skulle kunna locka till sig personal på ett sätt som det offentliga inte klarar.

Annons
Annons
Annons