”Jag minns att jag inte kunde tänka”

Pia Dellson kände sig dum när hon fick diagnosen utmattningssyndrom. Som psykiater var hon expert, ändå hörde hon inte ”varningsskotten”. Nu är hon tillbaka hos sina patienter, men jobbar på ett nytt sätt.

Under strecket
Publicerad

”För en person med ett intellektuellt arbete är det skrämmande att hjärnan inte fungerar. Det känns helt surrealistiskt,” säger Pia Dellson som skrivit boken ”Väggen – en utbränd psykiaters noteringar.

Foto: PRECIOUS PEOPLE
Annons

Lediga onsdagar saktar ned tempot i arbetsveckan för Pia Dellson. En sovmorgon följt av en ensam dag hemma är paradisiskt för en trebarnsmamma och psykiater med många patienter. Hon behöver hushålla med sinnesintrycken. ”Tids nog”, tänker hon ofta, men när tanken säger: ”Kom igen nu, det klarar du” lyssnar hon inte.

Tidigare har Pia Dellson varit mästare i att trycka bort olustkänslor och pressa sig att klara allt möjligt. Nu lyssnar hon på lusten och ser brist på sådan som ett första varningstecken. På jobbet tänder hon den röda upptagetlampan på dörren, tar fram yogamattan och lägger sig raklång på den, när tröttheten slår till. Livet har blivit långsammare och hon har förlorat illusionen om att vara osårbar.

Annons
Annons
Annons