Annons
X
Annons
X

Provresultat kan avgöra lärarlön

Elevernas provresultat ska avgöra lärarnas löner. Det föreslår den borgerliga alliansen i Trelleborgs kommun. Förslaget kan bli verklighet redan nästa höst.

– Det finns inte någon annan verksamhet där lönen utvärderas utifrån mysfaktor, säger Lars Hemzelius (FP) till SvD.se.

Foto: COLOURBOX

Lärarna i Trelleborg kan få högre lön – om eleverna gör bra ifrån sig på de nationella proven. Blir resultaten sämre minskar lönen.

Så lyder i korthet det förslag som lagts fram av den borgerliga majoriteten i kommunen. Den omdiskuterade lönemodellen ska nu utredas vidare av gymnasieförvaltningen.

– Vi eliminerar alla problematiska faktorer. Detta är vattentätt, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Lars Hemzelius (FP) till SvD.se.

Annons
X

Enligt Hemzelius har ”skolans kunskapsuppdrag försvagats under 50 år av socialdemokratiskt styre”. Förslaget är ett försök att mäta kunskapsnivån i skolan och basera lärarnas lönesättning utifrån det, menar Hemzelius.

– Det har bara varit fokus på hur eleverna har trivts men inte hur lärarnas pedagogiska förmåga kunnat påverka kunskapsnivån. Det finns inte någon annan verksamhet där lönen utvärderas utifrån mysfaktor.

Tanken är att kunskapsnivån, baserat på elevernas resultat på de nationella proven, ska mätas under minst tre år. Det ska inte påverka en lärares lön om den undervisar i en klass där många elever har svårigheter – men efter tre år ser man tendenser, menar Hemzelius.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar inte om att sätta löner efter deras betyg, utan deras resultat. Det här är också ett sätt att komma ifrån löneinflationen. De här proven rättas ju inte av lärarna själva.

  Mätningen startar enligt Hemzelius redan i höst.

  – Resultaten kommer inte visa sig i kronor och ören förrän 2013 men det är nu arbetet startar.

  Socialdemokraterna är starkt kritiska till förslaget.

  – Förslaget är alldeles för tunt och för dåligt underbyggt, säger Johnny Nilsson (S) till Trelleborgs Allehanda.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X