Sista stridenProvokatören Jörn Donner fläker ut sig själv

Jörn Donner är 86 år gammal
Jörn Donner är 86 år gammal Foto: Stefan Mattsson/TT

Han är skröplig och ensam, men har fortfarande en hunger efter att kommentera sin samtid. Provokatören Jörn Donner fläker ut sig själv i sin nya bok – som kan vara hans sista.

Under strecket
Publicerad
Annons

På en flott middag med finansfolk frågar någon författaren vad han skriver om. Han svarar: Ingenting. Det kan man väl inte skriva om, invänder den frågande. Varpå författaren svarar: Ingenting är allt.

Men Jörn Donner, som är den som beskriver denna lilla konversation, är inte alls så upptagen av ingenting, som han vill göra gällande där. Inte heller hänger han sig särskilt gärna åt den där typen av zenaktiga kvasidjupsinnigheter, nej, det pretentiösa är honom främmande. Han låter aldrig läsaren glömma minnets, själva tankarnas och ordens, högst fysiska hemvist. Vare sig då han återkommande beskriver sin kärlek till landet, till att fiska och koka soppa på fångsten. Han säger inte att han älskar detta, men han beskriver det, i helt vardagliga ordalag, som någon som älskar det, och för vilken de enkla sysslorna är närmare och viktigare än alla möten med kända storheter ur kulturens, politikens och den allmänna glamourens värld, som han sveper förbi. Eller då han beskriver sin egen kropps förfall. Han är inte attraktiv, han är ensam, han får diarréattacker på offentlig plats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons