Annons

Prova vitt vin till ostbrickan

Det finns något i osten som är bra för vinet – och det finns saker i vinet som är bra för ost. En perfekt kombination helt enkelt. Men vilken ost till vilket vin?

Under strecket
Publicerad

En getost är syrlig, en Brie krämig, en parmesan är salt och en mögelost ännu saltare.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

En getost är syrlig, en Brie krämig, en parmesan är salt och en mögelost ännu saltare.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
En getost är syrlig, en Brie krämig, en parmesan är salt och en mögelost ännu saltare.
En getost är syrlig, en Brie krämig, en parmesan är salt och en mögelost ännu saltare. Foto: COLOURBOX

FLERA SMAKER

Kan verkligen samma vin vara gott till alla dessa olika smaker? Nej, egentligen inte. Men det finns en lösning, och den stavas Alsace om man vill vara lite generell och pinot gris om man ska vara mer specifik. Druvan pinot gris från Alsace har både druvig mogen fruktighet och läskande syrlighet som gör den perfekt till många ostar – antingen de är syrliga, krämiga eller salta.

Men visst kan vi dricka rött till ost också. En klassisk kombination är Amaronevin och parmesan. Varför? Jo, sältan i osten är god tillsammans med den lätt söta, mustiga bärigheten som är resultatet av att man torkar druvorna vid tillverkningen. Ta fram en liten bit lagrad god parmesan efter middagen och skölj ner den med en halvflaska. Det räcker perfekt till två-fyra personer. Capitel de’Roari Amarone, 92:-, 2007, Amarone della Valpolicella, Italien, 12366.

Annons
Annons

Ta fram en flaska på druvan sauvignon blanc – till exempel

Menetou-Salon Les Thureaux, 99:, 2008,
Loire, Frankrike, 5334 – om ni ska äta getost.

Till Brie är ett rött, inte allt för kraftigt och framför allt lätt syrligt rödvin gott – till exempel
Duette Premium Pinot Noir, 99:-, 2009,
Casablanca, Chile, 6602.

Är osten rejält salt som exempelvis mögelost gäller det att kompensera med sötma i vinet vilket betyder att söta röda eller vita viner passar bäst. Testa gärna
Castaño Dulce Monastrell, 109:-, 2007, Yecla, Spanien, 500 ml, 8412.

Eller, om det absolut måste vara
en ostbricka med olika smakfulla ostar: Välj en flaska
Pierre Sparr Pinot Gris Réserve, 129:-, 2008, Alsace, Frankrike, 2190.

Rätt valt vin till rätt ost kan verkligen förhöja smakupplevelsen. Den härligt feta krämigheten i en Brie blir ännu bättre tillsammans med ett vitt vin med lite syrlighet som bryter ner det hela en aning. Och det är inte bara vinet som gör osten godare utan lika mycket tvärt om. Ett vin som är lite vresigt och vasst kan med hjälp av osten mjukas upp och bli godare och behagligare.

Men är det inte rött man ska dricka till ost? Det vet väl varenda människa att Brieost och rödvin är en klassiker. Javisst, men testa också att dricka vitt vin till osten. Det är definitivt godare än rött till många ostar, och speciellt bra till den eländiga ostbrickan. Jag skriver eländig, för det är en tuff utmaning att välja vin till den. En getost är syrlig, en Brie krämig, en parmesan är salt och en mögelost ännu saltare.

Sju goda nyheter

Betyg: 5 av 6

Larmandier-Bernier

469:-, Champagne, Frankrike, 94498, Mousserande, Torra

Annons
Annons

Smakrik god champagne från en liten biodynamisk champagnebonde. Höstäpplig och brödig doft och smak med uppfriskande syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Casale Vecchio

85:-, 2009, Terre di Chieti, Italien, 94510, Vita Friska & Fruktiga, Torrt

Glöm osten – här är det druvsorten som heter pecorino. Fräscht vin med sötaktig druvighet i god balans med uppfriskande syra. Till fisk och skaldjur.

Betyg: 5 av 6

Cloudy Bay

219:-, 2007, Marlborough, Nya Zeeland, 94537, Vita Fylliga & Smakrika, Torrt, Kan lagras

Smakrikt vin som blandar fyllig solmogen fruktighet med rostade fattoner och fräsch citrussyrlighet. Till eleganta fiskrätter med gräddiga såser.

Betyg: 5 av 6

Pieve dei Monaci

113:-, 2007, Maremma Toscana, Italien, 94480, Röda Kryddiga & Mustiga

Trevlig doft med lite saftsyltig men samtidigt sval mörk björnbärston. Körsbärig smak med fattoner. Härligt till höstiga lammrätter.

Betyg: 5 av 6

Alto Shiraz

139:-, 2008, Stellenbosch, Sydafrika, 94400, Röda Fruktiga & Smakrika

En shiraz med sval men lite eldig mörkbärig doft och smak med rostade fattoner och rökighet. Synd att grillsäsongen snart är slut.

Betyg: 5 av 6

Cloudy Bay

239:-, 2008, Marlborough, Nya Zeeland, 94535, Röda Kryddiga & Mustiga

Svalt elegant rödbärigt vin från Nya Zeeland med svala hallontoner, örtighet, fat och avslutande syrlighet.

Betyg: 4 av 6

Domaine de Parapon

69:-, 2009, Frankrike, 94413, Röda Kryddiga & Mustiga
Sydfranskt kryddigt vin med mörkbärig doft och sötmogen körsbärig smak med kryddig örtighet. Till lättare kötträtter med gräddiga såser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons