Annons

Pröva grunderna för invandringspolitiken

Svensk invandringspolitik måste omprövas i grunden. Det skriver Hans Bergström, tidigare chefredakttör för DN. På bild Miljöpartiets Åsa Romson och Socialdemokraternas Stefan Löfven under den akuta asylkrisen häromåret.
Svensk invandringspolitik måste omprövas i grunden. Det skriver Hans Bergström, tidigare chefredakttör för DN. På bild Miljöpartiets Åsa Romson och Socialdemokraternas Stefan Löfven under den akuta asylkrisen häromåret. Foto: Janerik Henriksson/TT
Under strecket
Publicerad

Hans Bergström

En nation som saknar kontroll över sin gräns och inte förmår ange kraven för medlemskap, den existerar inte. I ”Januariöverenskommelsen” sker nu en intressant vändning i synen på svenskt medborgarskap. Medborgarskapets status ska ”stärkas”, bland annat genom krav på grundläggande samhällskunskap. I detta ligger väl, får man förmoda, en tydlig beskrivning av de rättigheter och skyldigheter som medlemskap i nationen Sverige innefattar.

Tendensen fram tills nu har varit att sudda ut skillnaden mellan medborgare och icke medborgare och tunna ut medborgarskapets förpliktelser.

Annons
Annons
Annons