Annons
Recension

Musik och politik hör ihopProtestsång och kvalitet hör inte alltid ihop

BUDSKAPET I FOKUS Det är inte politiseringen som är problemet med mycket av proggen, utan den låga konstnärliga kvaliteten. En ny bok får Magnus Eriksson att botanisera bland politiska pärlor och pekoral.

Publicerad

Göran Sonnevis dikt ”Om kriget i Vietnam” är en av de bästa politiska dikter som skrivits på svenska. Det beror på att Sonnevi inte skrev om Vietnam eller försökte tolka en vietnamesisk krigsupplevelse. Dikten handlar om hur Sonnevi själv skottar snö i Lund och ser nyheterna på tv. Han kunde inte skriva direkt om Vietnam, han hade ingen erfarenhet av kriget. I stället skrev Sonnevi om nyhetsförmedlingen och propagandan (jag minns själv hur USA:s Vitbok om kriget i Vietnam fanns i klassrummet på mellanstadiet) och sin egen upplevelse av denna. Han drog slutsatser om ”USA:s vidriga krig”, men han hade ingen egen krigsupplevelse att förmedla.

Några av den svenska FNL-rörelsens sånger rymde samma insikt. Carsten Palmærs kanske mest kända sång inleds med verserna ”Vietnam är nära, utanför ditt fönster / blåser vinden rök ifrån Haiphong.” Närheten, delaktigheten, skapas här, inte genom ett patetiskt identifikationsförsök som i Ola Palmærs pekoral ”Befria Södern”, den svenska FNL-rörelsens flitigast exekverade kampsång:

Annons
Annons
Annons
Annons