Protester väntar Putins valvinst

I dag går Ryssland till val. Men trots växande protester vet vi redan nu att vinnaren heter Vladimir Putin och att han kommer mötas av starka reaktioner.

Jan Blomgren svarar på frågor om det ryska valet.

Under strecket
Publicerad
Vladimir Putin och det system han skapat blev en för övermäktig motståndare. Som president har Dmitrij Medvedev kämpat mot korruptionen och fått igenom en del lagar.  Men i dagens ryska val talar allt för att Putin får över 50 procent av rösterna och vinner redan i första valomgången.

Vladimir Putin och det system han skapat blev en för övermäktig motståndare. Som president har Dmitrij Medvedev kämpat mot korruptionen och fått igenom en del lagar. Men i dagens ryska val talar allt för att Putin får över 50 procent av rösterna och vinner redan i första valomgången.

Foto: YEKATERINA SHTUKINA/AP
Annons

Hur är stämningen inför dagens ryska presidentval?

– Den är nervös och spänd. Inte för resultatet, men för vilka konsekvenser detta medför. Journalistiskt känns det lite märkligt att bevaka ett val där vi vet vad vinnaren heter (Vladimir Putin) och det ovissa och spännande handlar om vilka reaktioner som valresultatet utlöser. Det kommer garanterat att bli stora demonstrationer, både för och emot Putin, på måndag kväll. Men det kan komma starka reaktioner redan sent i kväll när de första valprognoserna kommer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons