Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Therese Larsson Hultin: Protester och provokationer i splittrat Polen

Polens nya politik

I Polen fortsätter den nya nationalkonservativa regeringen att förändra samhället i snabb takt. Protester kommer nu från både EU och från en allt oroligare befolkning. På polsk radio spelas varje timme Beethovens Europahymn – som en provokation mot politikerna.

[object Object]
Anhängare till den nya nationalkonservativa regeringen marscherar mot Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Den pampiga musiken strömmar ur radioapparaten. Klockan har precis slagit 13 och precis som varje hel timme de senaste dagarna är det ”Hymn för glädjen” som hörs, det stycke som varit EU:s officiella sedan 1985. En av den polska radions public service-kanaler har spelat Europahymnen 22 gånger per dygn ända sedan den 1 januari – i protest mot den nya medielag som det polska parlamentet röstade igenom i slutet av december. Lagen slår fast att regeringen får tillsätta och byta ut chefer på den statliga radion och tv:n, som de behagar.

– Vi vill visa att det är något högst oroväckande som nu sker. Medielagen hotar pluralismen och yttrandefriheten i offentliga medier och såväl radio som tv utnyttjas i politiskt syfte, förklarar radiokanalens chef Kamil Dabrowa i en av alla otaliga intervjuer han gett de senaste dagarna.

Tilltaget är inget annat än en ren provokation. Regeringspartiet Lag och rättvisa är känt för sin EU-skepsis, och en av premiärminister Beata Szydlos första åtgärder efter att hennes parti kom till makten efter valet i oktober var att ta ner alla EU-flaggor från det rum där hon håller sina presskonferenser.

Annons
X

Sedan dess har Lag och rättvisa (PiS) börjat förändra Polen i en rasande fart. Den förra regeringens nyutnämnda domare till författningsdomstolen har stoppats och bytts ut, höga tjänstemän på strategiska poster tvingats bort och nu senast har alltså regeringen drivit igenom rätten att i än högre grad än tidigare styra den statliga radion och tv:n (i ärlighetens namn ska sägas att polsk public service även innan regeringsskiftet var relativt politiserat). Åtgärden fick fyra radio- och tv-chefer att i helgen säga upp sig i protest och den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger, som är ansvarig för mediefrågor, att börja prata om att EU borde inleda ett rättsligt förfarande mot Polen och att EU-kommissionen kommer att diskutera utvecklingen i landet vid ett möte den 13 januari.

– Mycket talar för att vi bör aktivera den rättsstatsmekanism som vi har, och sätta Warszawa under bevakning, sade Günter Oettinger i tidningen Frankfurter Allgemeine i söndags. Ett uttalande som i sin tur fick den polske utrikesministern Witold Waszczykowski att gå i taket.

– En kommissionär som inte känner till vårt lands problem och som inte ens har läst de dokument som finns, eftersom de inte är översatta, ska inte uttala sig, sa utrikesministern i polsk tv.

Det är annars tydligt att den polska regeringen känner sig missförstådd av omvärlden, och utrikesministern Waszczykowski har inlett något av en PR-kampanj med intervjuer till både tyska och brittiska medier. Till den tyska kvällstidningen Bild, konstaterade ministern att den polska regeringen bara vill att Polen ”ska tillfriskna från vissa sjukdomar” som orsakats av den förra regeringen (mittenpartiet Medborgarplattformens) ”vänsterpolitik”.

Anhängare till den nya konservativa regeringen marschera mot Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski/AP

– En ny blandning av kulturer och raser, en värld bestående av cyklister och vegetarianer som bara använder förnybar energi och som bekämpar all religion, sa Waszczykowski och orsakade ett och annat lyft ögonbryn. Ett uttalande han senare försökte tona ner.

Under sin korta tid vid makten har den nya regeringen hunnit dela det polska samhället. Lag och Rättvisa fick egen majoritet i valet i oktober och har starkt stöd bland framför allt religiösa, lågutbildade och polacker på landsbygden. Men i storstäderna har en motståndsrörelse vuxit fram. ”Kommittén till försvar för demokratin” (KOD) fick tiotusentals anhängare på bara några veckor, och de har anordnat flera demonstrationer den senaste tiden.

Kanske är det inifrån Polen protesterna måste komma om de ska tas på allvar. En redan EU-skeptisk regering kommer knappast reagera positivt på att bli tagen i örat av Bryssel.

Annons

Anhängare till den nya nationalkonservativa regeringen marscherar mot Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza i Warszawa.

Foto: Czarek Sokolowski/AP Bild 1 av 2

Anhängare till den nya konservativa regeringen marschera mot Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza i Warszawa.

Foto: Czarek Sokolowski/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X