Annons

Protester mot vägbygge över romersk kulturbygd

Det pågår en strid om slättlandet söder om Vicenza, en särdeles vacker trakt tillika gammal italiensk och romersk kulturbygd.

Under strecket
Publicerad

I en aktuell rapport fördömer den brittiska organisationen Save Europe”s Heritage Italiens agerande, som man anser strider mot bindande europeiska överenskommelser. Under cirka två miljoner år har människan odlat och förädlat detta område, bland annat med hjälp av kanaler, pumpstationer och skyddsdammar. Här ligger även Andrea Palladios berömda villor från 1700-talet, vilka har förklarats vara ”A World Heritage Site”.

Men nu riskerar landskapet att förändras, och förstöras, genom den breda motorväg som ska byggas. Utefter Valdastico Sud kommer det dessutom att byggas fabriker, krogar, bensinstationer och så kallade ”cappenonis”, fula, billiga varuhus. Kulturministeriet och Myndigheten för arkeologi och kulturarv har bägge motsatt sig planerna, men Berlusconis regering har ändå gått vidare med projektet. Det gagnar ju näringslivet och kommunikationerna. När ärendet första gången skulle dras i den italienska Miljökommissionen röstade 23 av 26 medlemmar emot. Dessa byttes därefter ut av regeringen, och ersattes av ledamöter som vid nästa möte godkände motorvägen.

Annons
Annons
Annons