Protester mot ”lockdown” skakar flera länder

Hundratals demonstranter samlades utanför den amerikanska delstaten Michigans kongressbyggnad i protester mot den nedstängda staten.
Hundratals demonstranter samlades utanför den amerikanska delstaten Michigans kongressbyggnad i protester mot den nedstängda staten. Foto: Matthew Dae Smith/TT

Beväpnade med automatvapen protesterar invånare mot delstatens ”lockdown” i Michigan i USA. I tyska Saarland tvingas lokala styret backa från restriktioner, efter att ha stämts i domstol. Alltfler länder ser nu omfattande protester i coronakrisens spår.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Demonstrant med vapen under demonstationen utanför Michigans kongressbyggnad.

Demonstrant med vapen under demonstationen utanför Michigans kongressbyggnad.

Foto: Paul Sancya/AP
Annons

Den tyska förbundsstaten Saarland, som gränsar till Frankrike, gick ut stenhårt i början av pandemins intåg i Tyskland. I över en månad har invånarna förbjudits att lämna sina hem med några få undantag, som att åka till arbetet, träna, handla mat eller besöka läkaren.

Men nu är det slut på de rigida restriktionerna. En invånare i delstaten ansåg sina grundläggande fri- och rättigheter kränkta, tog saken till domstol – och vann. Nu tvingas lokalregeringen med omedelbar verkan backa från de tuffa restriktionerna, rapporterar Der Spiegel. Invånarna i Saarland får åter träffa vänner och familj utomhus, om än med säkerhetsavstånd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons