Protester inför avrättning

Jemenitiskan Amina Ali Abdulatif dömdes till döden när hon var 16 år. Första gången hon skulle avrättas upptäcktes det att hon var gravid - hon hade våldtagits av en fängelsevakt. Nu har hon slutat amma sitt barn och ska avrättas på måndag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Människorättsorganisationen Amnesty International protesterar mot att Jemen med att verkställa dödsdomen bryter mot den egna lagstiftningen och mot FN:s barnkonvention som landet har ratificerat. Sedan 1994 ska inte dödsstraffet tillämpas i Jemen om förövaren vid brottstillfället var under 18 år.
Men så sent som i början av april uppmärksammade Amnesty ett liknande fall. Jemens minister för mänskliga rättigheter lyckades då genom en vädjan till president Ali Abdullah Saleh få dödsdomen mot en 17-åring tillfälligt uppskjuten för att utreda pojkens ålder.

– Jag har svårt att tro att man kommer att avrätta honom. Han var 16 år när brottet begicks, säger Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren, medveten om att Jemen är ett av åtta länder som sedan 1990 har avrättat fångar som varit under 18 år när brottet utfördes.
De andra länderna är Kina, Kongo, Iran, Nigeria, Pakistan, Saudiarabien och USA.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons