Annons

Protester i Hongkong 30 år efter massakern

Demokratiförkämpar i Hongkong krävde på söndagen att Kina tar sitt ansvar för massakern på Himmelska fridens torg i juni 1989.
Demokratiförkämpar i Hongkong krävde på söndagen att Kina tar sitt ansvar för massakern på Himmelska fridens torg i juni 1989. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Ett par tusen personer i Hongkong marscherade på söndagen med krav på att Kina hålls ansvarigt för massakern på Himmelska fridens torg för snart 30 år sedan.

Under strecket
TT
Publicerad

Ungdomar med flaggor och banderoller demonstrerar på Himmelska fridens torg i Peking 1989. De kinesiska myndigheterna kväste demokratirörelsen med sanslöst övervåld. Arkivbild.

Foto: TTBild 1 av 2

En av 1900-talets mest ikoniska bilder. En kinesisk man protesterar mot våldet genom att ställa sig framför en lång rad stridsvagnar dagen efter massakern den 4 juni 1989 på Himmelska fridens torg i Peking. Mannen ska till slut ha dragits bort av personer i närheten. Arkivbild.

Foto: Jeff Widener/AP/TTBild 2 av 2

Det kinesiska nedslaget mot den spirande studentledda demokratirörelsen kulminerade den 4 juni 1989. Stridsvagnar sattes in i Pekings centrum och rullade obönhörligt mot demonstranterna på och kring Himmelska fridens torg. Soldater sköt också mot den stora folkmassan.

Hur många som miste livet och skadades i massakern har aldrig riktigt slagits fast. Människorättsgrupper och vittnen har beräknat offren i tusental.

Annons
Annons
Annons