Annons

Fredrik Lång:Protestantism och kapitalism ur samma mylla

Hänger rätten att äga ihop med rätten att slippa en allsmäktig påve? Finns det ett samband mellan kapitalismens uppkomst och protestantismen? Max Weber hävdar det. Fredrik Lång har gjort en vandring i ”protestantland” med hans bok i ryggsäcken.

Under strecket
Publicerad

Den skotske författaren Robert Louis Stevenson befann sig i slutet av september 1878 i den lilla staden Le Monastier sur Gazeille norr om bergsmassivet Cevennerna i Frankrike. Man kan undra varför han valt en så oansenlig ort att slå sig ner på för en hel månad, då det är bara två mil till den betydligt intressantare staden Le Puy. I Le Puy samlas pilgrimer i tusental varje år för att till fots ta sig åtminstone en bit av den 120 mil långa vägen till Santiago de Compostela. Så har man gjort ända från 900-talet, och så gör man än i dag.

Men Stevenson befann sig inte i Monastier för att göra en pilgrimsvandring till det spanska skyddshelgonets ära. Nej, Stevenson, som ofta måste komma bort för att komma hem, sökte något helt annat. Här, i den katolska högkulturens bakvatten, var han faktiskt på spaning efter protestantismen.

Annons
Annons
Annons